Protestele de la Oltchim se extind la la Arpechim. Angajaţii vor să vină joi la Bucureşti, Chiţoiu le promite banii

Peste 100 de angajaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu a combinatului Oltchim protestează, miercuri, în faţa unităţii, nemulţumiţi de decizia liderilor sindicali, care au anulat fără a se consulta cu ei un miting ce urma să se desfăşoare joi în Bucureşti, la Ministerul Economiei. Şi în faţa sediului administrativ de la Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au adunat, pentru a treia zi consecutiv, câteva sute de salariaţi, cerându-i salariile restante pe septembrie şi octombrie. Ministrul Daniel Chiţoiu le promite însă până joi toţi banii pe septembrie. 

Muncitorii de la Bradu sunt extrem de nervoşi, iar o parte dintre ei au vrut să îi ia la bătaie pe liderii Sindicatului „Unirea”, Marin Dragnea şi Marian Radu. Aceştia justifică însă decizia de anulare a mitingului prin faptul că directorul Oltchim a anunţat că până joi va plăti avansul pentru luna septembrie, iar până în 27 noiembrie, lichidarea.

Oamenii scandează “Trădătorii” şi “Demisia” şi cer liderilor sindicali să revină asupra deciziei şi să le asigure transportul spre Bucureşti. Circa 200 de salariati ai unităţii programaseră să meargă joi la mitingul de la Bucureşti.

La Râmnicu Vâlcea, circa 300 de salariaţi au ieşit din nou să protesteze în curtea combinatului, deşi directorul le-a spus că ar putea primi în cursul zilei salariile întregi pe luna septembrie.

“Nu vom renunţa la protest până când promisiunile conducerii şi autorităţilor nu se vor concretiza. Avem garanţia că, în cursul zilei, vor fi date salariile în întregime pe luna septembrie, plus concediile de odihnă şi alte drepturi din contractul de muncă. În aceste condiţii am putea renunţa la deplasarea de mâine (n.red. joi) spre Bucureşti”, a declarat liderul protestatarilor, Corneliu Cernev.

Oamenii cer să vină premierul Victor Ponta, dar acesta le-a recomandat, marţi, să nu mai fie violenţi întrucât îi pot speria pe eventualii investitori, şi le-a transmis că în conturile combinatului au intrat ceva bani , dar o bancă creditoare i-a luat repede.

Cernev spune că există promisiuni că miercuri ar putea fi pornită şi a doua secţie a combinatului – Propenoxid – după ce la începutul lunii octombrie fusese repornită Secţia electroliză cu membrană – reprezentând circa 20% din capacitatea combinatului -, astfel încât să se ajungă, treptat, la 60%.

Repornirea a 65% din combinat, până la jumătatea lui decembrie

Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, a anunţat miercuri, înaintea şedinţei de Guvern, că “până mâine (n.r. joi) plătim salariile restante pe septembrie” şi că “de azi (n.r. miercuri), inclusiv mâine şi luni, se mai repornesc 3 secţii, în care urmează să implicăm 1.200 de salariaţi”.

“În urma negocierilor cu FMI, vreau să mulţumesc cu această ocazie băncilor creditoare, putem să asigurăm finanţarea repornirii activităţii la Oltchim”, a afirmat Chiţoiu.

El a adăugat că plăţile restante pentru luna octombrie vor fi efectuate la finalul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie, din primul ciclu de producţie al combinatului.

“Avem în vedere ca, până a mijlocul lunii decembrie, să ajungem la 65% din totalul capacităţii de producţie la Oltchim”, a asigurat Chiţoiu. Acelaşi lucru îl promitea însă şi în octombrie.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.