Rabla nu mai pupă 3 tichete

Posibilitatea cumulării a 3 tichete pentru cumpărarea unei maşini noi ar putea fi eliminată din Programul Rabla, iar această facilitate ar urma să fie acordată numai persoanelor care îşi casează maşina veche, a anunţat vineri, la Salonul Auto Bucureşti, premierul Victor Ponta. El a spus că în România s-a dezvoltat un fel de piaţă neagră a tichetelor .

“Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie un singur tichet, iar această facilitate să fie acordată pentru cel care casează maşina, nu pentru cel care tranzacţionează. Cred că Programul Rabla este un program bun, singurul lucru pe care trebuie să-l studiem este acela că doar România a permis cumularea tichetelor. În Franţa, Germania, în alte ţări, practic proprietarul maşinii care se casează are un tichet pe care-l foloseşte pentru a cumpăra o maşină nouă. Aici lucrurile trebuie îndreptate. Este ca un fel de bursă ilegală a tichetelor, nereglementată şi neimpozitată, care a creat o perturbare majoră în piaţă”, a spus şeful Executivului.

Programul guvernamental de casare a maşinilor uzate, denumit “Rabla”, permite proprietarilor cu maşini mai vechi de 10 ani să caseze la REMAT autovehiculul şi să obţină un voucher în valoare de 3.800 lei şi să utilizeze cumulat până la 3 asemenea tichete valorice pentru cumpărarea unei maşini noi.

Astfel, proprietarul primei de casare de 3.800 lei fie cumpără o maşină nouă punând diferenţa în bani, fie achiziţionează de la alţii două vouchere pentru a le utiliza la cumpărarea vehiculului, fie îşi vinde tichetul valoric pe piaţa liberă.

În ultimii doi ani au fost casate 305.964 maşini şi au fost achiziţionate 101.766 de autoturisme noi, dintre care 40.269 fabricate în România.

În acest an au fost alocate, în două etape, 171 de milioane de lei pentru scoaterea din uz a 45.000 de autovehicule mai vechi de 10 ani. Programul s-a încheiat în septembrie şi nu a mai fost suplimentat cu fonduri de către Guvern.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.