RECESIUNE în Zona Euro. UE 27, la limită. În România, scădere economică de 0,5%

După două trimestre consecutiv de scădere economică, cele 17 state din Zona Euro au intrat oficial în recesiune, în al treilea trimestru al acestui an – când Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu 0,1% comparativ cu perioada similară a anului trecut, după o scădere de 0,2% în trimestrul al doilea. Este pentru a doua oară în ultimii 3 ani când Zona Euro se află în recesiune, potrivit estimării preliminare publicate joi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a PIB-ului.

În schimb, Uniunea Europeană (UE 27) a evitat recesiunea graţie unei creşteri modeste de 0,1% în trimestrul al treilea după o scădere de 0,2% în trimestrul al doilea.

În cazul României, potrivit datelor prezentate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), PIB a scăzut în trimestrul al treilea, în termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul anterior. Faţă de trimestrul trei al anului trecut, PIB a înregistrat o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană şi-a revizuit în jos estimările de creştere pentru zona euro şi UE. Executivul comunitar estimează că Zona Euro va înregistra o contracţie de 0,4% a PIB în acest an şi un avans timid de 0,1% în 2013.

Pentru Uniunea Europeană, Bruxelles-ul mizează pe un recul al PIB de 0,3% în acest an, urmat de o creştere de 0,4% în 2013. Situaţia ar urma să se îmbunătăţească abia în 2014, când se estimează o creştere de 1,6%. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.