Reducerea CAS şi TVA, condiţionate. “Nu putem peste noapte să aruncăm bugetul în cap”, spune Ponta

Programul Guvernului Ponta 3 prevede pentru perioada 2014-2016 reducerea cu 5% a CAS la angajatori şi la 19% a TVA, precum şi scutirea de impozitare a profitului reinvestit – dar cine şi cât mai face profit? – în utilaje şi echipamente tehnologice, „cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar”. Tot „în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite” este promisă reducerea de la 24% la 9% a TVA la alte produse agroalimentare de bază, aşa cum s-a făcut la cele de panificaţie. Formaţiunile politice care semnează documentul şi alcătuiesc noul Cabinet condus de Victor Ponta mai promit creşterea progresivă a salariului minim până la 1.100 de lei, faţă de 1.200 de lei cât îşi asumase Guvernul Ponta 2 în decembrie 2012. Premierul a declarat însă că „este o eroare de redactare” ce va fi corectată.

“Salariul minim pe economie e 1200. A fost o greşeală de redactare pentru că am redactat lucrurile de miercuri noapte până joi, la fel cum a fost o greşeală cea referitoare la privatizarea CFR Marfă – rămâne conform acordului cu FMI, privatizare majoritară şi nu minoritară”, a spus, sâmbătă, Victor Ponta.

Premierul a precizat că forma finală a programului de guvernare va fi cea pe care Guvernul o va depune marţi la Parlament, după ce primeşte eventual observaţii.

Ponta a mai spus că era logic ca noul program de guvernare să stipuleze faptul că CAS scade dacă situaţia financiar-bugetară permite, argumentând că între timp România a încheiat un nou acord cu FMI şi a ratificat Tratatul de guvernanţă fiscală.

“Dacă vrem să fim ţară membră a UE nu putem peste noapte să aruncăm bugetul în cap şi să îl facem altfel. Evident că în discuţia cu CE în primul rând şi cu FMI aceste obiective politice şi de guvernare le vom realiza. Nu putem să le facem împotriva tratatelor pe care România le-a ratificat deja”, a spus Ponta.

“Simplificăm fiscalitatea şi sporim competitivitatea fiscală a mediului de afaceri prin: a) reducerea generală a impozitării; b) lărgirea bazei de impozitare; c) simplificarea sistemului de taxe; d) creşterea colectării veniturilor bugetare; e) reducerea evaziunii fiscale”, se spune în Programul noului Cabinet.

La fel de vag este prevăzută „desfiinţarea unor tarife, avize, autorizaţii şi prin simplificarea cadrului legislativ”.

Guvernul mai vrea să păstreze plafonul de 16% dar să introducă, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.

Cum se reduce şomajul

Documentul prevede şi scutirea (adică suportarea de la bugetul de stat), pentru o perioadă de un an, a contribuţiilor sociale datorate de angajatori în cazul angajării cu contract de muncă pentru o durată cel puţin egală cu 2 ani a tinerilor cu vârsta sub 25 de ani şi a persoanelor cu vârsta mai mare de 45 de ani, un program de încurajare a tinerilor romi să intre “pe piaţa albă” de muncă, care prevede un stagiu plătit de stat, cursuri de specializare şi pregătire şi la final consiliere pentru plasamentul pe piaţa muncii, precum şi un program care să asigure consiliere, acces la internet şi alte surse de informaţii referitoare la locurile de muncă disponibile la agenţiile locale pentru ocuparea forţei de muncă, în licee şi universităţi, iar accesarea acestor resurse să fie o condiţie pentru plătirea indemnizaţiei de şomaj şi pentru terminarea studiilor.

În perioada cât a stat USL la guvernare numărul şomerilor a crescut cu 22.000 în ianuarie 2014 faţă de ianuarie 2013, de la 708.000 la 730.000 de persoane, revenind, practic, la nivelul din 2011. În 2012 rata şomajului scăzuse la 7%, fiind înregistraţi 701.000 de şomeri.

În rândul tinerilor situaţia este dezastruoasă, dar şi în Europa este la fel. Există însă o speranţă: României îi revin 400 de milioane de euro din bani europeni, pe care va trebui să-i cheltuiască în perioada 2014-2015 pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani.

Daţi click pentru a vizualiza integral Programul Cabinetului Ponta 3.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.