Ruşanu: Vom propune reducerea cu 50% a salariilor din ASF

Fără a da lămuriri despre angajarea în cadrul ASF a soţiilor – actuale şi foste – livrate de clientela politică de rang înalt din PSD şi PNL (printre care Laura Chiţoiu, nevasta fostului ministru liberal al Finanţelor, care este urmărită penal pentru că a trucat concursul pentru  angajarea directorului general al Carpatica Asig, fiind şi autoarea OUG croită într-o noapte şi aprobată dimineaţa de Guvern pentru „raderea” fostului vicepreşedinte al ASF), Dan Radu Ruşanu, a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă că salariile colosale obţinute anul trecut reprezintă, de fapt, doar jumătate din cele pe care le încasau cei din fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

El a admis însă că veniturile celor din ASF au fost rotunjite de prima de vacanţă şi de stimulentul de sfârşit de an „acordat în funcţie de rezultatele obţinute”, fără a preciza sumele exacte.

„Vom propune membrilor Consiliului de Conducere al ASF şi comisiilor parlamentare, pentru 2014 reducerea la jumătate a salariilor la ASF, de la 13.000 la 7.000 (euro, n.r.). Prima de vacanţă şi stimulentul de sfârşit de an au fost desfiinţate pentru 2014”, a spus Ruşanu, după care a fugit pur şi simplu din faţa jurnaliştilor, secondat de Radu Soviani, purtătorul de cuvânt al ASF.

Ruşanu a încasat în ultimele două luni ale anului trecut 72.000 de euro, salariu plus primă de final de an şi stimulent de final de an. La rândul său, prim-vicepreşedintele ASF, Daniel Dăianu, a încasat 68.000 de euro, în aceeaşi perioadă.

Despre Ruşanu se ştia că are salariu de 14.000 de euro/lună, dar la un simplu calcul constatăm de câte ori i s-a multiplicat leafa, prin prima de vacanţă şi sporul amintit- (asta dacă nu or fi şi altele despre care nu a vrut să vorbească.

Lipsa totală de transparenţă dovedeşte încă o dată aroganţa celor care se dau mari oameni de afaceri şi specialişti în finanţe dar care nu acceptă să lucreze în mediul privat, ci ţin morţiş să lucreze la stat. Ba, mai mult, le asigură locuri de muncă bine plătite soţiilor din eşalonul întîi al clientelei politice. Şi nu este vorba numai despre Laura Chiţoiu, ci şi de celebra Daniela Lulache, care “rezistă” pe baricade în toate guvernările.

Celelalte salarii nesimţite cu prime cu tot pot fi vizualizate AICI.

USD, noua alianţă din interiorul USL, înfiinţată imediat după declanşarea crizei miniştrilor liberali care au demisionat, s-a umflat în pene astăzi şi a anunţat o anchetă parlamentară la ASF.

Întrebat dacă este de acord cu astfel de anchetă, Crin Antonescu a declarat: „Eu le-am spus colegilor că, în principiu, da”, fără să comenteze ceva despre prezenţa soţiei fostului ministru liberal Chiţoiu în ASF, ca director al Direcţiei Avizări.

Însă şi cei din PSD au neveste acolo: atât fosta soţie, cât şi actuala (pe post de consilieră) a lui Valeriu Zgonea lucrează la ASF, precum şi soţul Olguţei Vasilescu – primăriţa de la Craiova.

Fiica lui Gabriel Oprea (UNPR), precum şi unul dintre cei doi fii ai Marianei Câmpeanu (PNL) (celălalt fiind director la RAR, funcţie din care s-a ales cu un dosar de corupţie la DNA) sunt şi ei angajaţi în această instituţie.

Premierul Victor Ponta promitea anul trecut pe vremea asta că va “amputa” salariile şi indemnizaţiile nesimţite din companiile şi instituţiile de stat, dar a rămas numai cu vorbele.  

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.