Salariu minim de 850 lei, promisiune Ponta

Premierul desemnat Victor Ponta va trebui sa onoreze intr-un timp foarte scurt promisiunile facute de la tribuna Parlamentului, inaintea votarii motiunii de cenzura. Altfel, alegerile generale din noiembrie il vor gasi „descoperit”, dupa ce el insusi a iesit in strada sa demonstreze alaturi de bugetari si de pensionari impotriva taierilor Guvernului Boc. Vineri, Ponta a enumerat cele 6 probleme grave pe care le va solutiona in urmatoarele 6 luni, dar si pe cele 15 puncte cerute in februarie Guvernului Ungureanu sa le rezolve. Acestea din urma fac parte din programul  cu care USL va merge  in campanie. Ar fi pornit cu el si la anticipate, prin ianuarie-februarie; acum insa, nu i se mai pare oportuna organizarea unor astfel de alegeri. Printre cele 15 puncte figureaza si cresterea salariului minim la 850 de lei, bucurie pe care va avea ocazia sa le-o ofere romanilor mai devreme decat spera chiar el. (Magda SEVERIN)

Redam discursul lui Victor Ponta, integral:

„Azi, Romania este pe un drum gresit! Suntem intr-un haos absolut! Si e nevoie de o schimbare. Problemele de rezolvat in urmatoarele 6 luni – aplicarea legilor si restabilirea autoritatii institutiilor publice; masuri stimulative de crestere economica cu pastrarea obligatiilor internationale; administratie depolitizata si o corecta utilizare a banilor publici; prioritate din lupta impotrivei crimei organizate si a coruptiei; lege electorala si alegeri corecte. Atat. Dar sunt 6 luni foarte importante!

Cum anume trebuie tratate aceste 6 luni?

In primul rand, trebuie rezolvate cele 6 grave probleme generate de Guvernul dvs, cu mare lipsa de competenta si gandire strategica. Sincer, cred ca nici macar dvs nu va doriti sa prezentati un raport la 100 de zile – ar fi doar o lista de proiecte ratate, compromisuri daunatoare si mari dezamagiri!

1 – PRIVATIZARILE. Societatile din energie si resurse naturale au nevoie de transparenta, strategie, management nepolitic dar si de apararea intereselor nationale pe termen mediu si lung (exemple: Cuprumin, Hidroelectrica, Transelectrica, Rosia Montana)

2 – BANII LA BARONII LOCALI – acestia trebuie opriti sau taiati din alocarile urmatoare. E necesara o interdictie legala pentru a rezista la presiuni – Conform Lg. nr. 500/2002 (art. 30 alin. 2), fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului “se repartizeaza prin hotarari ale Guvernului, pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar”!

3 – Universitatea de Medicina si Farmacie TG MURES – azi se incalca AUTONOMIA UNIVERSITARA. Nu mai putem sa decidem din Bucuresti in functie de voturile date de UDMR aici.

4 – RESTITUIREA PROPRIETATILOR – Avem o problema din cauza Lg 247/2005 impusa de doamna Macovei. Eu am votat impotriva, dar s-a aplicat si nu pot sa o opresc cand vreau! Nu trebuie sa inlocuim o greseala cu alta greseala, o nedreptate cu alta nedreptate.

5 – ESECUL DIN ABSORBITA FONDURILOR EUROPENE – Munca ministrului Orban este tardiva si ineficienta. Ne trebuie autoritate politica si instrumente de coordonare; cofinantari si rambursare TVA; simplificare proceduri si combaterea acordarii pe criterii politice sau de coruptie.

6 – CAS PENTRU PENSIONARI – Ce face acest guvern cu ministrul Boghicevici? Problema returnarii banilor luati nedrept de la pensionari putea fi rezolvata in noiembrie (nu a vrut presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase). Am votat in Comisii restituirea esalonata in 2012, dar decizia trebuie aplicata, pensionarilor trebuie sa li se ceara scuze si celor care au gresit trebuie sa li se aplice sanctiuni politice.

Daca guvernul ramane in functie, toate aceste decizii gresite vor produce efecte pentru foarte multi oameni.

III) In plus, la 9 februarie v-am propus 15 puncte pentru aceasta perioada:

1.  CAS REDUS LA ANGAJATOR PENTRU CREAREA DE LOCURI DE MUNCA – in plus, o strategie pentru investitiile straine directe orientata spre numarul de locuri de munca, nu spre capital.

2. TRATATUL DE GUVERNANTA BUGETARA SI FISCALA, adoptat prin DEZBATERI si dialog.

3. SPRIJIN PENTRU SCHENGEN SI MCV – dar tot prin dialog cu noi si cu societatea civila – pentru ca avem nevoie de o decizie strategica pe MCV pentru ca sistemul de justitie sa fie eficient, iar rolul Romaniei in UE sa fie promovat.

4. LUPTA IMPOTRIVA CORUPTIEI – Trebuie respectate rapoartele Curtii de Conturi. ANAF si ANRMAP trebuie depolitizate si controlate. Iar legea achizitiilor publice trebuie transformata pe model european.

5. DEPOLITIZAREA STRUCTURILOR DECONCENTRATE! De la secretar de stat in jos, fiecare post trebuie ocupat doar prin concurs.

6. Restituirea SALARII SI PENSIILOR, DEFICIT 3% cerut de FMI, lege a responsabilitatii fiscale si strategie pentru atragerea de fonduri europene prin minister specializat.

7. FONDUL DE REZERVA AL PRIMULUI-MINISTRU nu mai trebuie folosit pentru finantare de la buget pentru campania locala a baronilor PDL.

8. “BAIETII DESTEPTI” DIN ENERGIE trebuie sa plateasca; in plus, avem nevoie de o strategie energetica pe termen mediu si lung.

9. PROIECTUL ROSIA MONTANA – trebuie sa fim atenti la 3 aspecte = respect pentru MEDIU, INTERES si beneficii NATIONALE, precum si atentie la CORUPTIA POLITICA.

10. TVA REDUS LA PRODUSELE AGRICOLE, ca solutie de sustinere a producatorilor interni, alaturi de creditare si subventionare.

11. Venituri suplimentare la buget, inclusiv prin TAXA PE MARILE AVERI, TAXA PE TRANZACTII FINANCIARE si impozit pe proprietatile suplimentare la nivel european. De asemenea, avem nevoie de redevente marite la resursele naturale concesionate.

12. CRESTEREA SALARIULUI MINIM LA 850 RON – aceasta inseamna venituri suplimentare la bugetul asigurarilor; de asemenea, avem nevoie de modificare a Codului Muncii.

13. STRATEGIE PENTRU COMPANIILE DE STAT – spunem NU privatizarilor facute pe preturi mici si MARI COMISIOANE – sustinem ideea de MANAGEMENT PRIVAT – vrem folosirea banilor din vanzari pentru pachete de actiuni la retehnologizare sau pentru crearea unui Fond social special (Norvegia).

14. Universitatea de Medicina si Farmacie TG MURES – UDMR supraliciteaza si a primit destul. Exista autonomie universitara reala, si trebuie respectata. De asemenea, avem nevoie de o strategie de integrare a romilor.

15. LEGE ELECTORALA sustinuta de partide – vrem un model uninominal pur – vrem combaterea traseismului politic – vrem reglementare mai clara a finantarii partidelor politice – si vrem pregatirea, dupa alegeri, a modificarii Constitutiei.

IV) Acesta este si programul pe termen scurt al USL – vom merge cu el in campanie si vrem sa il aplicam din noiembrie in baza votului popular.

Suferinta si haosul s-au accentuat in Romania, la fel ca si disolutia PDL – in 6 luni vor fi noi pagube ireparabile, umilinte si suferinte ce, altfel, pot fi evitate.

Daca motiunea este adoptata in fata acestei situatii, noi, USL, suntem gata sa ne asumam responsabilitatea GUVERNARII TARII – cu toate greutatile si riscurile. Daca scurtam dezastrul cu 6 luni, suntem gata sa pierdem 6 procente in alegeri!

O buna guvernare va face bine tarii, iar USL va primi, din partea romanilor, un mandat complet de guvernare! Pentru viitorul guvern, vom propune o echipa de oameni cu experienta si cu integritate.

Am un mesaj catre MRU: Ati gresit cand ati vrut sa decideti soarta romanilor fara sa va fi intalnit niciodata cu ei, fara sa ii cunoasteti deloc.

Ar fi trebuit sa mergeti si sa vorbiti cu cei pe care masurile pe care le propuneti i-ar afecta. Sa vorbiti cu pensionarii, cu somerii in urma privatizarilor, cu studentii din Tg Mures, cu fostii proprietari, cu agricultorii care nu sunt deloc ajutati de stat, cu medicii si profesorii, cu angajatii din privat care nu-si reprimesc salariile si cu patronii lor care sunt sufocati de taxe, controale si spagi, cu oamenii terorizati de clanuri mafiote  – daca ei va vor cunoaste si va vor sustine, puteti sa conduceti tara! Acum, va sustin niste oameni detestati de romani – Basescu, Boc, Udrea, Anastase, Falca, Flutur – toti acestia va folosesc doar ca sa scape ei de raspundere!

Tineti minte ca, daca aceasta motiune nu trece, toti acesti oameni cu care nu ati vorbit pana acum vor fi afectati de deciziile pe care le-ati luat!

Azi, functionarea Guvernului condus de dvs. face foarte mult rau tarii – iar USL are azi solutii mai bune pentru a salva Romania de inca 6 luni de degradare si dezastru!”.


LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.