Schumi spune adio Marelui Circ

Michael Schumacher a anunţat, joi, că se retrage din Formula 1 la finalul actualului sezon competiţional. Este pentru a doua oară când multiplul campion mondial părăseşte Marele Circ, dar de data aceasta o va face definitiv. MercedesGP, actuala sa echipa, a încheiat contract pentru anul viitor cu Lewis Hamilton, care recunoaşte însă că nimeni nu îl poate înlocui pe Schumi, faţă de care are un mare respect. “Nu cred că cineva poate pretinde că-l înlocuieşte pe Michael. Am avut şansa să pot pilota în Formula 1 în acelaşi timp cu el. Este un privilegiu să mă aflu în continuare pe pistă alături de el şi sper că voi putea face, în cariera mea de pilot, o parte din ceea ce a reuşit el”, a precizat englezul Hamilton (27 ani, a urcat de 48 de ori pe podium – 20 de victorii -, în 104 Mari Premii disputate şi a cucerit titlul de campion mondial în 2008).

Schumacher se află la Suzuka, unde urmează să se desfăşoare în acest weekend Marele Premiu al Japoniei.

“Am decis să mă retrag din Formula 1 la finalul sezonului, deşi sunt încă în stare să concurez cu cei mai buni piloţi din lume. Sunt mândru de acest lucru şi de aceea nu voi regreta niciodată că am revenit în Formula 1. Pot fi bucuros de performanţele mele şi de faptul că mi-am îmbunătăţit continuu evoluţiile în aceşti trei ani. Dar la un moment dat vine timpul să-ţi iei la revedere. În ultimele săptămâni şi luni nu am fost sigur că aş mai avea motivaţia şi energia necesare să merg înainte. Şi nu îmi este caracteristic să fac ceva de care nu sunt convins 100%. Prin decizia luată astăzi, mă simt eliberat de aceste îndoieli. În cele din urmă, ambiţia mea nu este numai de a pilota, ci şi de a lupta pentru victorii, iar plăcerea de a conduce este alimentată de competitivitate”, a declarat septuplul campion mondial, într-un comunicat de presa.

A revenit pentru proiectul Mercedes

Germanul în vârstă de 43 de ani a revenit în Formula 1 în 2010, după trei ani de la prima sa retragere, atras de proiectul Mercedes, care cumpărase echipa Brawn GP. Rezultatele notabile au fost însă puţine: un loc trei la Valencia (2012) si un pole-position la Monte Carlo (2012 – nu a fost inclus în palmares, fiind penalizat cu cinci poziţii pentru un incident petrecut în timpul Marelui Premiu de la Barcelona).

Schumacher recunoaşte că nu a reuşit să contribuie la dezvoltarea unui monopost competitiv la Mercedes, cu care să lupte pentru titlul mondial, dar spune că este mulţumit pentru tot ce a realizat în Marele Circ. El a precizat că va încerca să se bucure de ultimele 6 curse rămase până la finalul sezonului, urmând a se concentra “sută la sută” pe aceste evoluţii.

Carte de vizită

– născut pe 3 ianuarie 1969, la Hurth, Germania

– campion mondial de 7 ori: 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004

– a obţinut 91 de Grand Prix-uri

– a adunat 155 de podiumuri

– 1.560 de puncte adunate până acum

– pole-position: 68

– cel mai rapid tur: 77

– prima cursă: Marele Premiu al Belgiei (1991)

– primul succes: Marele Premiu al Belgiei (1992)

– ultima victorie: Marele Premiu al Chinei (2006). (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.