Statul a obținut 390 mil euro pe 15% din Romgaz

Romgaz a vândut 15% din acţiuni prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 390,9 milioane euro), suma atrasă apropiindu-se de valoarea maximă vizată de 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro). Subscrierea a fost finalizată la un preț de 30 de lei/acțiune, iar tranşa destinată investitorilor mici a fost majorată de la 15% la 20% din totalul ofertei şi investitorii instituţionali din străinătate au preluat 60% din ofertă. În urmare a ofertei, Ministerul Economiei va deţine aproximativ 70% din acţiunile Romgaz, iar 14,9% aparţine Fondului Proprietatea.

Constantin Niță, ministrul delegat pentru Energie, a declarat că „a fost o acțiune de succes, cu un număr extrem de mare de subscrieri la care nici consultanții noștri nu se așteptau”.

„Este a treia listare a Departamentului de Energie din acest an, toate trei încheiate cu succes. Interesul pentru Romgaz a fost mult mai mare decât pentru celelalte două companii”, a adăugat Niță.

Concret, investitorii mici au cumpărat 20% din acțiuni, iar investitorii instituționali români, 20%. O instituție financiară internațională a achiziționat 13%, investitorii instituționali străini în acțiuni, 11% din total, iar investitorii în certificate globale de depozit (GDR), 36%. Din investitorii instituționali, 40% sunt din România, 27% din Marea Britanie, 16,5% în SUA şi 5% din Polonia.

Potrivit lui Gabriel Dumitrașcu, șeful Direcției Generale de Privatizare din Departamentul pentru Energie, cererea totală din partea investitorilor instituționali a fost de 1,7 miliarde euro, oferta fiind suprasubscrisă de 5,4 ori pe tranșa lor, respectiv de 4,5 ori dacă se ia în considerare și retailul.

Oferta publică inițială prin care statul vinde 15% din acțiunile Romgaz a început pe 22 octombrie și s-a încheiat pe 31 octombrie 2013.

Romgaz este cel mai mare producător de gaze naturale pe plan național, iar ministrul Niţă susţine că acesta trebuie să devină “un jucător în Marea Neagră” – pentru explorarea şi exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi – şi să se implice şi în explorarea gazelor de şist on-shore.

Astfel, întrebat dacă departamentul pentru energie ia în calcul implicarea Romgaz în explorarea potenţialelor zăcăminte de gaze de şist din România, Niţă a răspuns “de ce nu?”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.