UPDATE 4! Stroe a demisionat, Oprea preia interimatul la Interne

Ministrul Radu Stroe a demisionat de la Interne, la 3 zile după tragicul accident din Munţii Apuseni, când o aeronavă care transporta într-o misiune umanitară 4 medici chirurgi şi o studentă rezidentă a aterizat forţat. Pilotul şi rezidenta au murit cu zile, ea rămânând pe obraji cu şanţurile lacrimilor care i-au îngheţat de frig. Autorităţile au fost incapabile să localizeze accidentul, în ciuda coordonatelor transmise la 112 de unul dintre medici, dr. Radu Zamfir. Cel care ar fi trebuit, conform legii, să coordoneze acţiunea de salvare este Radu Stroe, căruia liberalii i-au retras aseară sprijinul politic. Crin Antonescu a înţeles că emoţia stârnită în rândul populaţiei de acest caz dramatic îl poate termina şi pe el, şi pe PNL la alegerile din acest an.

UPDATE 0ra 18.40: Viitorul ministru de Interne ar putea fi unul dintre următorii liberali: 

* George Scutaru – deputat şi liderul grupului PNL

* Klaus Iohannis, primarul Sibiului şi prim-vicepreşedintele PNL din februarie 2013

* Cristian David, ministrul pentru românii de pretutindeni şi fost ministru al Internelor în Guvernul Tăriceanu.

UPDATE ora 16.00: Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele prinvind demisia lui Radu Stroe şi  desemnarea în funcţia de ministru interimar al Afacerilor Interne a vicepremierului Gabriel Oprea.

Traian Băsescu tace, deocamdată. El ştie foarte bine că orice declaraţie – fie chiar şi despre aprobarea Memorandumului cu Rompetrolul – ar fi nepotrivită în aceste momente, când reacţia emoţională a românilor este neprevăzută şi îi poate fi nefavorabilă. Mâine va fi înmormântat şi pilotul Adrian Iovan iar până duminică vin ninsorile, dar de luni preşedintele va putea ieşi în siguranţă cu declaraţii, pentru că emoţia publică asupra accidentului aviatic îşi va fi consumat intensitatea. Se ştie ore abine că, după o săptămână,  totul va deveni istorie.

UPDATE 15.25: Premierul Victor Ponta a anunţat că a semnat demisia lui Stroe şi că interimatul la conducerea MAI va fi asigurat de vicepremierul Gabriel Oprea până “cel mai târziu la 1 februarie, când, aşa cum am discutat cu dr. Crin Antonescu, va fi numit un nou ministru”.

Ponta a făcut această precizare pentru a-i linişti pe contenstatarii lui Gabriel Oprea (UNPR), care nu sunt deloc puţini în USL. Stroe (PNL) făcea echipă excelentă cu Liviu Dragnea (PSD) la alegerile pentru europarlamentare (25 mai) şi prezidenţiale (noiembrie) din acest an.

De altfel, prima reacţie a lui Dragnea a fost necontrolată: “Dar ce, a anunțat ceva ministrul Stroe? Nu pot să comentez zvonuri. M-am despărțit de dl Stroe acum 10 minute”, le-a spus el jurnaliştilor care l-au încolţit cu întrebări înaintea începerii şedinţei comandamentului de iarnă. “Vreau să vă precizez un singur lucru: eu îl apreciez foarte mult pe Radu Stroe. (…) Apreciez foarte mult activitatea pe care desfășurat-o Radu Stroe la acest minister și colaborarea pe care am avut-o cu dumnealui”, a adăugat Dragnea.

Acum, liberalii vor trebui să găsească rapid un om pe placul tuturor – dar mai ales agreat de preşedintele Traian Băsescu, deoarece şeful statului poate respinge, o sungură dată, nominalizarea pentru şefia MAI. 

UPDATE ora 15.00: Stroe a susţinut o declaraţie de presă în care spune că îşi dă demisia de onoare deşi responsabilitatea găsirii supravieţuitorilor nu era a MAI sau IGSU.

Am decis să îmi depun demisia în semn de onoare și pentru apărarea demnității pompierilor din cadrul IGSU, care au primit nedrepte acuzații. Ei sunt eroii care, alături de polițiști și jandarmi, au salvat și vor salva în continuare viața oamenilor. (…) Ca o ironie a sorții, pentru ei și pentru personalul MAI, se va demonstra foarte repede faptul că obligațiile și responsabilitățile în problema alertării, a întocmirii planului de căutare, a localizării epavei avionului și a supraviețuitorilor aparțin altor instituții ale statului și nu MAI sau IGSU. Aceşti salvatori de meserie nu trebuie să pătimească din cauza decidenţilor politici. Îmi prezint scuze tuturor celor care, prin unele declaraţii nefericite dar nu rău intenţionate, le-am creat impresia de om relaxat sau indiferent sau care ţine de scaunul de ministru. Plecarea mea trebuie să reprezinte un fapt de normalitate într-o ţară democratică”.

La prânz, Radu Stroe nu avea de gând să-şi dea demisia de onoare. El a sosit la Guvern pentru a participa la comandamentul de iarnă, care a început la ora 13.00. Însă odată ajuns la Palatul Victoria, a fost informat să se prezinte la cabinetul premierului Ponta, de unde tocmai plecase liderul PNL, Crin Antonescu.

Stroe nu a mai venit la comandamentul de iarnă.

În Mileniul III, găsiţi de localnici cu o lanternă

După 6 ore de la accident, răniţii au fost găsiţi de nişte localnici care s-au mobilizat pe cont propriu văzând ştirea la televizor. Le-a trebuit o oră şi jumătate să dea de ei. I-au depistat strigând prin pădure, unde au mers cu o lanternă, în întuneric, pe zăpadă, printre copaci, întrucât drumul forestier se află la circa 1 km de locul dezastrului.

Unul dintre salvatori a povestit că şi-a dat jos haina groasă şi a învelit-o pe fată, apoi a dat vesta altui rănit, iar din maioul de care s-a dezbrăcat a aprins un foc, pentru că toate lemnele erau ude în jur. A început apoi corvoada transportării pe braţe a răniţilor până la drumul forestier, unde anunţaseră, prin 112, autorităţile să vină.

Pilotul a murit primul, iar studenta, în jurul orei 23.30, în ciuda eforturilor de resuscitare a medicului Zamfir şi, ulterior, a celor din ambulanţă. Au murit de frig deşi suferiseră multiple răni, dar dacă ar fi fost găsiţi mai repede poate că ar fi putut scăpa cu viaţă.

Raed Arafat: Greu de probat dacă ar fi putut fi salvaţi

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, susţine însă că este greu de probat că răniţii ar fi putut fi salvaţi dacă salvatorii ar fi ajuns mai devreme. El a declarat miercuri seara, la Antena 3, că autorităţile au făcut tot posibilul să se ajungă cât mai repede la locul accidentului: “Au fost şi pompieri, şi poliţişti, şi alpinişti, şi jandarmi, şi de la SMURD, din toate părţile”.

El a mai spus că dr. Zamfir a sunat mai întâi la rude şi colegi şi abia apoi la 112, dar a recunoscut că dacă ar fi schimbat priorităţile nu i-ar fi ajutat mai mult pe salvatori. Astfel, a dat ca exemplu un accident similar produs în 2006, cu o aeronavă care a aterizat forţat în Pasul Tihuţa şi la care autorităţile au ajuns “în 4-5 ore deşi au transmis imediat coordonatele, prin GPS”.

Despre faptul că nu a organizat o conferinţă de presă imediat după ce a ajuns în ţară şi a preferat să meargă la un anumit canal de televiziune, el a justificat că a sosit în ţară “la ora 11 seara cum am ajuns în ţară nu aveam cum să fac conferinţă de presă”, dar a precizat că va răspunde invitaţiei şi altor canale tv, relatează B1Tv.

Mănescu, inspirată 

Spre deosebire de Radu Stroe, care a avut proasta inspiraţie să declare că singurul său regret este că s-a întâmplat în mandatul său, un alt ministru liberal, Ramona Mănescu, de la Transporturi, în subordinea căreia se află ROMATSA – instituţia care supraveghează traficul aerian şi care a fost găsită vinovatul principal al eşecului acţiunii de salvare -, s-a ferit să apară public.

Şeful IGSU, generalul de brigadă Ion Burlui, a dat şi el cu bâta în baltă, dar cel puţin a demisionat, ieri. Într-un comunicat, el a amintit că “iarna nu-i ca vara” nici la munte şi “le mulţumesc localnicilor, dar e normal, acasă găseşti un lucru chiar dacă e noapte”.

Premierul Victor Ponta a cerut, ieri, demiterea şefului ROMATSA – care a demisionat lel, la puţin timp după aceea -, a unui secretar de stat din MAI şi a şefului STS.

ROMATSA nu a luat măsurile necesare, nu a iniţiat căutarea şi nu a cerut sprijin, iar chirurgul Radu Zamfir nu a putut furniza coordonatele geografice, se arată în Raportul întocmit de vicepremierul Gabriel Oprea – responsabil cu siguranţa naţională.

Rezidenta, înmormântată

Astăzi a fost înmormântată în Cimitirul Ghencea, cu onoruri militare, studenta în anul V la Medicină Militară, Aurelia Ion, cu grad de sublocotenent. A fost înaintată post mortem la gradul de locotenent. Au venit la ceremonie şi sătenii din jud. Alba care au salvat-o. Pe lângă familie, colegi şi sute de oameni care nu o cunoşteau dar au urmărit tragedia la televizor, au fost prezenţi ministrul Apărării, Mircea Duşa, împreună cu alte personalităţi ale Statului Major.

Alexandru, fratele tinerei de 23 de ani, spune că a aflat de la televizor (ora 23.30, în 20 ianuarie) despre moartea Aurei. Abia după câteva ore (ora 2.00, în 21 ianuarie), au sosit la uşa familiei Ion doi poliţişti, pentru a le anunţa decesul. Familia nu condamnă pe nimeni.

“Noi nu învinovăţim pe nimeni pentru că au fost găsiţi abia după 6 ore de stat în frig şi cu fracturi multiple. Dar vrem să lansăm un semnal de alarmă pentru ca, pe viitor, să nu se mai întâmple asemenea accidente”, a declarat Alexandru Ion.

Mâine va fi înmormântat şi pilotul Adrian Iovan. Trupul neînsufleţit al acestuia a fost depus astăzi la biserica Sf Ilie – Rahova, nefiind adus în Bucureşti de MApN odată cu cel al Aureliei Ion, ci de fiica lui, sosită din Franţa.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.