Topul firmelor din Bucureşti

Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti a premiat excelenţa în afaceri la cea de a XXI-a ediţie a Topului Firmelor din Municipiul Bucureşti.

A vorbi despre afaceri de succes, precum cele ale premianţilor noştri, înseamnă a vorbi despre competiţie asumată şi ieşire din zona de confort. Înseamnă, înainte de toate, competiţie cu tine însuţi – manager sau membru al echipei. Înseamnă motivare şi motivaţie pentru a dărâma bariere şi a gestiona situaţii atipice. Înseamnă valori şi principii. Înseamnă muncă în echipă, echilibru şi respect pentru coechipieri. Toate aceste elemente interdependente duc o companie în top“, a punctat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în deschiderea galei.

Invitaţi de seamă

Evenimentul s-a desfăşurat la finalul lunii octombrie şi a adunat oameni de afaceri de succes. Printre personalităţile care au onorat invitaţia Camerei bucureştene s-au aflat, de asemenea, Bogdan Chiriţoiu (preşedintele Consiliului Concurenţei), Neculai Onţanu (primarul sectorului 2), Ion Stănciulescu (preşedintele Patronatului Român din Cercetare-Proiectare), Clemente Kiss (vicepreşedinte al Camerei Auditorilor Financiari din România), Adrian Curaj (director general, Unitatea pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării). Prezent la eveniment, Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism, a vorbit despre competitivitate şi despre preocuparea Departamentului pe care-l conduce vizând finanţarea domeniilor care contribuie la creşterea competitivităţii economiei româneşti: IT, industriile creative, bio- şi nanotehnologiile, turismul.

Trofeul HERMES

Începând cu anul 2010, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti decernează Trofeul HERMES. Anul acesta, ca omagiu adus contribuţiei sale deosebite la reconstrucţia sistemului cameral modern şi în semn de respect pentru deceniile de muncă în slujba comunităţii româneşti de afaceri, Trofeul HERMES a fost acordat domnului dr. Aurel Vainer, deputat, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi vicepreşedinte al Camerei bucureştene, fost vicepreşedinte şi prim-vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti. „Sunt onorat să primesc acest trofeu şi vă mulţumesc. După 1990, un crez al meu a fost să dezvolt lumea afacerilor, o lume specială, în care nu întotdeauna se respectă regulile. Pentru cei din zona transparentă a afacerilor, participarea la Topul firmelor reprezintă nu numai o modalitate de a ne cunoaşte unii pe ceilalţi, ci şi de a obţine una dintre cele mai frumoase şi importante recomandări, cea a sistemului cameral. Cred în valoarea muncii camerale şi nu voi evada niciodată din această lume“, a declarat dr. Aurel Vainer cu această ocazie.

Metodologia realizării topului

Laureaţii topului au fost stabiliţi conform unei metodologii severe şi complexe, aprobată şi aplicată unitar, la nivelul întregului sistem cameral. În stabilirea clasamentelor finale au fost luaţi în calcul indicatori precum: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat, calculaţi în baza a 16 elemente extrase din situaţiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanţelor Publice şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Potrivit metodologiei de top, dintre cele 135.872 de firme care au depus bilanţul aferent anului 2013, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 31.329 firme (23%). Dintre acestea, au fost premiate 3.919 firme, structurate pe şase domenii de activitate – cercetare-dezvoltare şi high tech; industrie; construcţii; servicii; comerţ, turism; agricultură, pescuit, piscicultură – şi, în cadrul fiecărui domeniu, pe cinci clase de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici şi microîntreprinderi. Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a acordat şi anul acesta o serie de premii speciale. Alături de cele mai performante companii cu sediul social în capitală, au primit recunoaşterea Camerei bucureştene cei mai vechi membri ai acesteia, dar şi cei mai activi membri din anul 2014.

Laureaţii din transporturi

În acest top, la ramura Industrie, Servicii, dar şi la Comerţ, se regăsesc şi firmele premiate pentru activitatea lor în domeniul transporturilor. La „producţia de piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule“, întreprinderi mijlocii, Federal-Mogul este pe locul 1, iar la „alte transporturi terestre de călătorii, întreprinderi mari, locul 1 este ocupat de Touring Europabus Romania, membră a Grupului Eurolines, iar pe locul 2 compania CDI Transport Intern şi Internaţional. La secţiunea „Transporturi rutiere de mărfuri şi servicii de mutare“, la întreprinderi mari, locul 1 a revenit celor de la TransPeco, iar la întreprinderi mijlocii, firma câştigătoare a fost Trans Euro Express 94. În ceea ce priveşte depozitarea, pe locul 1 s-a situat ADM Romania Logistics, iar Practicom pe locul al treilea, la categoria întreprinderilor mijlocii, neexistând întreprinderi mari sau foarte mari.

Transporturile în Topul Firmelor 2013

Fabricarea autovehiculelor de transport rutier

Întreprinderi mijlocii – 1. Romprim

Microîntreprinderi – 1. Taifun Off Road; 2. New Class Automobil Development

Producţia de caroserii pentru autovehicule; fabricarea de remorci şi semiremorci

Întreprinderi mici – 1. Pacific Tur SRL; 2. Cautis JB’93; 3. Repacom Obor

Producţia de piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule

Întreprinderi mijlocii – 1. Federal Mogul; 2. Branto Producţie Industrială

Întreprinderi mici – 1. Yazaki Systems; 2. Honeywell Garrett;
3. Artexim Mondopal

Transporturi interubane de călători pe calea ferată

Microîntreprinderi – 1. Fulger – Transport Rapid Interuban de Călători

Transporturi de marfă pe calea ferată

Întreprinderi foarte mari – 1. Grup Feroviar Roman

Mijlocii – 1. Rofersped; 2. Constantin Grup

Alte transporturi terestre de călători

Întreprinderi mari – 1. Touring Europabus Romania (Grupul Eurolines);
2. CDI Transport Intern şi Internaţional

Întreprinderi mijlocii – 1. Lilian Express; 2. Rombus Transport (Grupul Eurolines); 3. Madcom DLS

Transporturi rutiere de mărfuri şi servicii de mutare

Întreprinderi mari – 1. TransPeco

Întreprinderi mijlocii – 1. Trans Euro Express 94; 2. VVV Logistics Automobil; 3. Holleman Special Transport

TransportUri de marfă pe căi navigabile interioare

Întreprinderi mijlocii – 1. Beo Trade Com

Întreprinderi mici – 1. Olferryboat; 2. Euro Bevrachting Logistics

Transporturi aeriene de marfă şi transporturi spaţiale

Întreprinderi mici – 1. Rom Charter Services; 2. Aviaţia Utilitară Bucureşti; 3. BCL Expediţii

Depozitări

Întreprinderi mijlocii – 1. ADM Romania Logistics; 2. Nordic Logistic; 3. Practicom

Activităţi anexe pentru transporturi

Întreprinderi foarte mari – 1. CFR; 2. Romatsa; 3. Schenker Romtrans

Întreprinderi mari – 1. Blueaero

Întreprinderi mijlocii – 1. Transport Trade Services; 2. Gefco Romania;
3. MSC Romania Shipping

Activităţi de închiriere şi leasing cu autovehicule

Întreprinderi mari – 1. Leaseplan Romania; 2. ALD Automotive

Comerţ cu autovehicule

Întreprinderi mari – 1. Renault Commercial Roumanie; 2. Trust Motors;
3. MHS Truck & Bus

Întreprinderi mijlocii – 1. Premium Auto; 2. BMW Vertriebs GMBH;
3. Rădăcini Motors

Întreprinderi mici – 1. Neste Automotive; 2. Glob Motors Import;
3. MCD Trucks Management

Microîntreprinderi – 1. Plus Autotrade; 2. Anto Andi Auto; 3. Isuzu Rom Auto

Comerţ cu piese şi accesorii pentru autovehicule

Întreprinderi mari – 1. AD Auto Total; 2. Augsburg International Impex

Întreprinderi mijlocii – 1. Goodyear Dunlop Tyres Romania; 2. Bridgestone Romania; 3. Falcon Electronic

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.