Unii retaileri vor afişa preţurile cu ambele TVA: de 24% și de 9%

Mai mulţi retaileri au promis astăzi, la întâlnirea de la sediul MADR cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Ministerului Finanţelor, ANPC, ANSV şi Consiliului Concurenţei, că vor afişa, de la 1 iunie preţurile și cu TVA vechi de 24%, şi cu TVA de 9%, pentru a se observa diferența.

UPDATE: Carrefour și Auchan au anunțat și ele că au înghețat prețurile.

Reţeaua Profi a anunțat că a înghețat prețurile la o serie de alimente, fiind primul retailer care ia această măsură înainte de 1 iunie.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că săptămâna viitoare ar putea prezenta un raport în care să arate evoluţia preţurilor la alimente începând din 7 aprilie, când Guvernul a aprobat OUG privind scăderea TVA de la 24% la 9%.

“INS a prezentat câteva date privind evoluţia preţurilor, însă acestea sunt până la 10 aprilie, deci nu este ceea ce căutăm. Săptămâna viitoare e posibil să avem date de la Statistică pentru a vedea dacă au existat fluctuaţii de preţ. În continuare vom stabili dacă au existat practici incorecte. Activitatea de bază, în perioada următoare va fi pe cei de la Statistică, pe cei de la Consiliul Concurenţei, dar este extrem de importantă şi activitatea celor de la ANPC, Ministerul de Finanţe, ANSV, care vor fi permanent în piaţă pentru a vedea eventualele practici. În perioada următoare, analiza va continua în funcţie de informaţiile care ne vin de la Institutul Naţional de Statistică. Una dintre măsuri, care a fost luată de un lanţ de magazine, a fost aceea de a îngheţa preţurile. Cred că este o măsură foarte bună, dar sunt şi exemple mai puţin bune faţă de transparenţă”, a precizat el.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că va prezenta în această săptămână o situaţie a controalelor efectuate în magazine.

Totul vine după ce B1TV a filmat prețurile alimentelor din mai multe supermarketuri în 7 și 23 aprilie, constatând scumpiri de până la 30%.

Gurile rele spun că, prin adoptarea OUG din 7 aprilie, premierul Victor Ponta le-a dat timp două luni retailerilor să scumpească alimentele atât cât doresc, iar la 1 iunie, practic, să cumpărăm produsele la prețuri mult peste cele de la începutul lui aprilie.

Retailerii neagă că ar fi operat scumpiri, susținând că prețurile din 7 aprilie au fost, de fapt, oferte de Paști iar după 12 aprilie au revenit la cele inițiale. Cert este însă că ei au refuzat să semneze un angajament cu MADR înainte de adoptarea OUG, potrivit căruia nu vor modifica prețurile.

Până la urmă, cumpărătorul va decide – dacă, evident, va avea alternativă.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.