Update! Gelu Diaconu refuză să demisioneze de la şefia ANAF. Cioloş l-a demis

Gelu Diaconu refuză să demisioneze de la conducerea ANAF, arătând, într-un comunicat, că aşteaptă să fie demis pentru a se îndrepta în justiţie împotriva celor care, în opinia sa, ar trebui să plătească pentru detronarea lui din funcţie.

UPDATE ora 15.20: Premierul Cioloş i-a demis atât pe Gelu Diaconu, cât și pe adjunctul său Mihai Gogancea-Vătășoiu.

“Astăzi, și în zilele următoare, lucrez împreună cu echipa ANAF la întocmirea unui memoriu cu toate documentele anexate pe care-l vom depune parchetului și pe care îl vom face public. În ce privește solicitarea doamnei ministru Dragu, de a îmi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs, întrucât doresc să fiu demis din funcție, astfel încât, la finalizarea acestui dosar, cineva să-și asume consecințele acestei măsuri”, a spus Diaconu, într-un comunicat de presă.

El divulgă numele procurorului DNA – Doru Florin Țuluș – care i-a instrumentat dosarul, acuzând că învinuirile care i-au fost aduse ieri la cunoștință în dosar “constă într-un pretins abuz în funcție și favorizarea făptuitorului”.

“Menționez faptul că am solicitat să fiu audiat, reținut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian. Singura acuzație care mi se aduce, atât mie, cât și vicepreședintelui ANAF, este aceea că am emis două circulare nelegale, prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocațiile copiilor depuse în conturi, precum și pentru persoanele realizatoare de venituri modice. Reamintesc opiniei publice că anomalia prevăzută în Codul Fiscal a făcut ca aplicația informatică să trimită decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, întrucât CASS-ul se calcula la venitul minim și nu la venitul efectiv, potrivit legii”, spune Diaconu.

El adaugă că a aflat “cu stupoare” că procurorul Țuluș consideră că a suspendat emiterea acestor decizii care vizau sute de mii de copii și persoane cu venituri modice “pentru a ajuta, de fapt, un grup restrâns de câteva sute de persoane pentru niște sume de sute de mii de ori mai mici decât cele pe care le-ar fi plătit părinții copiilor și bătrânii cu dividende de 2-3 lei rezultate din acțiunile deținute în urma vestitei cuponiade”.

“Reamintesc faptul că solicitarea de remediere a acestei aberații fiscale a venit chiar din partea prim-ministrului și a ministrului de Finanțe de la acea vreme. De asemenea, reprezentați ai instituțiilor care au propria Casă de Sănătate pentru Ordine Publică, Siguranță Națională și Autorități Judecătorești mi-au atras atenția în mod imperativ că, în urma emiterii acestor decizii, identitatea unora dintre angajații acestora să fie deconspirată, în relația cu Fiscul. Revenind la logica kafkiană a organului de cercetare penală, opinia publică trebuie să știe că acesta consideră că nu trebuia să suspendăm prin circulare emiterea deciziilor de impunere pentru sute de mii de copii și persoane cu venituri modice, întrucât nu există un temei legal, făcând totodată o banală confuzie în ce privește diferența dintre suspendarea emiterii unui titlu de creanță și anularea unei creanțe bugetare, apanaj al inițiativelor legislative ale MFP și ale Guvernului”, conchide președintele ANAF.

Citiţi integral comunicatul transmis de el astăzi la ora 10.20: Diaconu refuza sa demisioneze.

Cioloş: Aștept din partea ministrului de Finanțe propunerile cu înlocuitorii

Premierul Dacian Cioloş a anunţat la prânz, când a ieşit de la Ministerul Economiei, că îl va demite pe șeful ANAF, dar așteaptă din partea ministrului de Finanțe propunerile cu înlocuitorii, având în vedere că DNA îl acuză de fapte de corupţie şi pe vicepreşedintele aNAF Mihai Vătăşoiu.

Întrebat dacă Gelu Diaconu va fi demis, premierul Cioloș a răspuns: Da, sigur, am spus de dimineață că în cursul zilei de astăzi. Aștept… doamna ministru de Finanțe a spus deja de ieri că îi cere demisia și, în sensul acesta, că va veni cu o schimbare. Aștept să vină doamna ministru cu variantele pe care vrea să mi le propună și vom lua o decizie”.

Prim-ministrul a precizat că Gelu Diaconu a fost numit în postul de secretar de stat și că nu l-a obținut prin concurs.

“Dânsul a fost numit, nu a obținut postul prin concurs. E secretar de stat și a fost numit. Eu am avut o discuție cu dânsul dimineață, mi-a explicat motivele pentru care consideră că nu este vinovat. Mi-a explicat că ANAF este într-un proces (de restructurare — n.r.), continuă procesul de restructurare, de întărire a capacității administrative și eu i-am spus că, tocmai de aceea, problema pe care vicepreședintele și dânsul o au în raport cu DNA nu trebuie să fie transferată la nivelul ANAF. ANAF trebuie să își continue activitatea pe care o are și trebuie să continue să rămână o structură credibilă din toate punctele de vedere și de asta eu i-am spus că, în condițiile acestea, cel mai bine este ca dânsul să plece. Și dânsul mi-a spus că a înțeles asta. Nu i-am cerut demisia, nu mi-a spus că își dă demisia, pentru că nu asta e chestiunea esențială”, a arătat premierul.

Totodată, Dacian Cioloș a precizat că discuția cu Gelu Diaconu a fost la telefon, înainte de a veni la Ministerul Economiei şi că a mai avut una acum 3 zile, despre activitatea ANAF.

“În urmă cu trei zile, am avut ultima discuție legat de ceea ce trebuie făcut la ANAF. Dânsul deja acum trei zile mi-a spus că, dacă e nevoie, e gata să plece, dacă eu am altă abordare la conducerea ANAF. Eu i-am spus să continue, am vrut să văd care e viziunea dânsului și ce trebuie făcut acolo, dar în condițiile în care au apărut aceste elemente noi, pentru mine cel mai important este ca ANAF să rămână o structură credibilă”, a subliniat Cioloș, menționând că acest lucru nu înseamnă că îl consideră pe Diaconu sau pe vicepreședintele ANAF vinovați.

Acuzaţiile care i se aduc lui Diaconu şi Vătăşoiu

“Președintele A.N.A.F. Diaconu Gelu – Ștefan, împreună cu vicepreședintele A.N.A.F., Gogancea-Vătășoiu Mihai au emis circularele nr. 10/07.01.2015 și A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenții civile la Asociația Partida Romilor și notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuției de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuții. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligație de plată”, precizează procurorii dNA.

“Circularele nr. 10/07.01.2015 si A-PRS1391/08.05.2015 au fost emise cu încălcarea dispozițiilor legale. Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, prin necomunicare/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuției de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuțiilor, în cazul deciziilor deja comunicate. Aceste acțiuni au produs, pe de o parte, un prejudiciu bugetului de stat (aferent neîncasării contribuțiilor sociale) iar pe de alta parte un folos patrimonial în beneficiul Asociației Partida Romilor Pro Europa”, mai arată anchetatorii.

Infracţiunile celor 12 inculpaţi din dosarul fraudării fondurilor europene alocate romilor defavorizaţi pot fi citite AICI.

Magda SEVERIN

Foto: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.