Valoarea ofertelor publice iniţiale a crescut de 10 ori în T3 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Raportul PwC IPO Watch Europe arată că, în trimestrul III al acestui an, 52 de oferte publice iniţiale au adunat 3 miliarde de euro de pe pieţele europene de capital, reprezentând o sumă de 10 ori mai mare decât cea adunată în aceeaşi perioadă din 2012. Raportul trimestrial al pieţei ofertelor publice iniţiale a arătat o revenire a companiilor de talie medie, îndeosebi la bursa din Londra, ceea ce dă un semnal pozitiv pentru o piaţă mai dinamică a ofertelor publice iniţiale în întreaga Europă.

Este de aşteptat un trimestru IV aglomerat, având în vedere listarea Royal Mail la început de octombrie care se aşteaptă să fie cea mai mare ofertă publică iniţială din Europa în acest an. PwC estimează de asemenea o revenire a companiilor care şi-au amânat listarea la bursă în ultimii trei ani ca urmare a condiţiilor de piaţă nefavorabile. Lista sănătoasă de listări viitoare este rezultatul aşteptărilor pozitive legate de preţ şi de performanţa bună a acţiunilor după listare.

Numai 20% dintre ofertele publice iniţiale care îşi propuneau să strângă mai mult de 25 de milioane de euro au fost retrase în primele 9 luni ale acestui an, cel mai mic număr de retrageri din 2007.

Fondurile de private equity au reprezentat în continuare o proporţie semnificativă din activitatea de oferte publice iniţiale, acestea listând patru companii pe care le controlează şi colectând de pe piaţă 1 miliard de euro. În ultimul an, companiile deţinute de fondurile de private equity au adunat mai mult de jumătate din fondurile atrase prin ofertele publice iniţiale la nivel european, iar experţii PwC se aşteaptă ca fondurile de private equity să rămână motorul principal al activităţilor de listare şi în perioada imediat următoare.

În trimestrul IV din 2013, Bursa de Valori Bucureşti va găzdui două oferte publice iniţiale. Romgaz, producătorul de gaze naturale controlat de statul român se va lista atât la Bucureşti cât şi la Londra şi urmăreşte să strângă 600 de milioane de euro. Iar AdePlast, o companie privată de materiale de construcţii din România, derulează în această perioadă o ofertă publică iniţială, prima astfel de ofertă a unei companii private începând din 2008 şi până în prezent.

În 4 octombrie 2013 a început tranzacţionarea pe Bursa de Valori Bucureşti a acţiunilor Nuclearelectrica, producătorul de energie nucleară controlat de statul român. Nuclearelectrica a finalizat în luna septembrie o ofertă publică iniţială care a colectat 63 de milioane de euro în schimbul a 10% din acţiunile companiei, ceea ce evaluează compania la 630 de milioane de Euro. Această ofertă publică iniţială a fost prima derulată de stat după 2007.

Listările Nuclearelectrica şi Romgaz sunt parte a unui pachet de privatizare mai amplu agreat de România ca parte a acordului cu Fondul Monetar Internaţional.

„Lista de oferte publice iniţiale pentru 2014 este încurajatoare, dar depinde în mare măsură de rezultatul ofertelor Romgaz şi AdePlast. Dacă acestea se vor încheia cu succes, acest lucru va transmite un mesaj puternic investitorilor şi către mediul de afaceri din România că ofertele publice iniţiale pot reprezenta o sursă viabilă de venituri pentru investitori şi de finanţare pentru antreprenori”, a declarat, în comunicatul remis redacţiei, Sergiu Gherasim (foto), Director, Pieţe de Capital, PwC România.

Deşi sumele colectate în acest trimestru nu au revenit la nivelurile atinse în trimestrul III din 2011, în care s-au înregistrat 3 listări majore în Spania şi Polonia, în trimestrul III din acest an s-au derulat mai multe tranzacţii de peste 250 de milioane de euro.

Bursa londoneză domină în continuare topul european în funcţie de valoarea capitalurilor adunate de pe piaţă cu 66% din totalul european, sau 2,1 miliarde de Euro. De asemenea, s-au înregistrat două listări la Frankfurt şi una în Irlanda care au adunat 500 de milioane de euro şi respectiv 310 milioane de euro.

Perspectivele pentru finalul anului rămân pozitiv având în vedere că în ultimul an s-au înregistrat 171 de oferte publice iniţiale în Europa, care au însumat 11,7 miliarde de euro, de 3 ori mai mult decât valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă din 2012.

Atractivitatea noilor oferte este reflectată de preţurile la care s-au derulat ofertele publice iniţiale recente – 8 din primele 10 oferte publice iniţiale europene din acest an s-au derulat la cel mai ridicat interval de preţ specificat în prospectul de listare, ceea ce demonstrează atât apetitul investitorilor pentru astfel de tranzacţii, dar şi realismul aşteptărilor emitenţilor cu privire la preţ.

Performanţa acţiunilor în perioada de după listare a fost de asemenea bună – cotaţiile acţiunilor Crest Nicholson şi  ale spitalului Al Noor crescând cu 51% şi respectiv 45% faţă de preţul de debut al listărilor. (M.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.