Vin 3 luni ploioase şi o vară secetoasă

Vom avea o primăvară ploioasă, ceea ce va „repara” nivelul scăzut de umiditate din sol, după seceta de anul trecut. Potrivit directorului general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, următoarele 3 luni vor fi ploioase, dar apoi vor veni două luni cu secetă, iulie şi august, care vor afecta producţia de porumb la fel ca anul trecut.

„În luna martie vor fi precipitaţii mai mari decât normele climatologice, iar rezerva de umiditate la data de 18 martie, în mare parte din ţară, arată că avem aprovizionare optimă comparativ cu anul trecut”, a spus Sandu, vineri, la forumul dedicat Zilei Mondiale a Apei şi Zilei Mondiale a Meteorologiei, eveniment organizat de Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) şi de ANM.

În aprilie, estimările de precipitaţii vor fi „dacă nu peste normele climatologice, cel puţin egale cu acestea”, a adăugat şeful ANM.

În luna mai vor fi cantităţi mari de precipitaţii, iar în iunie acestea vor fi cel puţin egale cu normele climatologice.

Din luna iulie, cantităţile de precipitaţii vor fi mult sub normele climatologice.

„În august, prognoza arată mult mai rău şi îmi doresc să nu se realizeze, pentru că dacă producţia de grâu va fi bună din punct de vedere al rezervei de umiditate, pentru porumb şi celelalte culturi vor fi probleme. Concluzia este că prognozele actuale şi rezerva de umiditate pentru lunile iulie şi august, trebuie să ne aşteptăm ca toată zona de sud-est a ţării să fie sub secetă. Ne dorim să nu se realizeze, dar după cum au evoluat lucrurile în ultimi ani se pare că vom avea o secetă la fel de puternică ca în anul anterior”, a arătat Ion Sandu.

seceta, porumb, agricultura 0-Jean-Mihai PALSUMagda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.