Vine adevărata caniculă! În paralel, Cod Galben de furtuni în vestul țării

Primele zile de caniculă de la sfârșitul săptămânii au fost doar de probă. Abia de astăzi vine adevărata perioadă de “disconfort termic accentuat”, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

“Începând din după-amiaza zilei de luni, în sudul, estul şi local în centrul ţării, disconfortul termic va fi accentuat iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, precizează ANM.

Temperaturile vor depăși frecvent 36…37 de grade la umbră, ceea ce înseamnă că organismul uman va resimți cu peste 10 grade mai mult.

Totodată, a fost emisă o atenționare Cod Galben de ploi abundente în 12 județe din vestul și nord-vestul țării valabilă din această după-amiază până marți dimineață.

cod galben

Județele care vor intra sub Cod Galben sunt Mehedinți, Gorj, Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara, Arad, Alba, Bihor, Cluj, Satu Mare, Sălaj și Maramureș.

“În intervalul 20 iunie, ora 14,00 – 21 iunie, ora 11,00, în Banat, Crișana, Maramureș, precum și în vestul Transilvaniei și al Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua și aspect de vijelie și căderi de grindină”, se arată în atenționare.

Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp și, izolat, 50 l/mp.

În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și la intensitate mai redusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.