Viscolul face prapad

Circulatia pe mai multe drumuri nationale a fost oprita temporar pe cateva portiuni, pentru ca drumarii sa intre cu plugurile si sa imprastie material antiderapant, insa viscolul le-a dat mult de furca. Pe DN2, in zona Afumati, nu s-a mai putut circula de la ora 16.00, intrucat vizibilitatea s-a redus pana aproape la zero, dupa ce dimineata drumul fusese blocat de un autotren derapat. Pe celelalte sosele traficul s-a desfasurat cu dificultate, fie din cauza unor TIR-uri rasturnate, fie din cauza ninsorii viscolite. Mai multe localitati din Dambovita, Arges, Giurgiu, Prahova, dar si din Ilfov si chiar o zona din Bucuresti au ramas fara curent, dupa ce vantul puternic a pus la pamant stalpii de electricitate. Previziunile meteo nu sunt deloc imbucuratoare: Codul Galben s-a transformat in Cod Portocaliu, astfel ca pana joi seara ninsorile vor face traficul imposibil in mai multe zone ale tarii, iar viscolul va bate si mai turbat.

Incepand cu ora 11.30, circulatia a fost intrerupta pe DN2 in doua puncte: intre Lilieci si Sindrilita, din cauza unui accident, si la intrarea in Afumati dinspre Urziceni, din cauza unui autotren care a derapat. De la ora 16.00, traficul a devenit insa imposibil in zona, rafalele aducand zapada pe carosabil si reducand pana aproape de zero vizibilitatea. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a decis sa se inchida circulatia pe DN 1D, intre Albesti Paleologu (Prahova) si Urziceni (Ialomita), pentru a permite utilajelor de deszapezire sa actioneze. Traficul va fi redeschis dupa interventie, in functie de evolutia fenomenelor meteorologice.

DN 7 a fost blocat de dimineata, in zona localitatii Moraresti din judetul Arges, dupa ce un TIR a derapat din cauza zapezii si a ramas perpendicular pe sosea. La prans s-a reusit eliberarea unei benzi de circulatie, iar traficul s-a putut desfasura alternativ. Coloana de masini ajunsese pana la Autostrada Bucuresti-Pitesti. TIR-ul a fost ridicat de o macara, in jurul orei 14.30.

Un autobuz care transporta 27 de angajati ai unei firme din orasul dambovitean Racari a derapat si s-a rasturnat pe DN 71, in localitatea Ulmi, insa, din fericire, niciunul dintre pasageri nu a fost ranit.

Restrictii pentru camioane

In judetul Harghita, din cauza viscolului, circulatia a fost restrictionata pentru traficul greu mai mare de 7,5 tone pe DN 12 A Miercurea Ciuc – Lunca de Jos si pe DN 13 A  Vlahita – Miercurea Ciuc.

Cea mai scurta ruta ocolitoare este DN 13C Vanatori – Odorheiu Secuiesc – DN 13 Odoheiu Secuiesc- Brasov – DN 12 Brasov – Miercurea Ciuc.

Ninge viscolit si pe DN 12A Miercurea Ciuc – Comanesti, in localitatile Lunca de Sus si Lunca de Jos, pe DN 12C, in zona Lacu Rosu, precum si pe DN 15 Toplita – Borsec. Pe toate drumurile din judet se circula in conditii dificile, mai ales pe sectoarele inalte, pe carosabil acoperit cu 3-4 centimetri de zapada framantata, tratata cu antiderapant.

Si pe DN 73C Curtea de Arges-Ramnicu Valcea se circula cu dificultate din cauza zapezii, iar traficul rutier a fost restrictionat pentru autovehiculele de peste 3,5 tone.

CNADNR le recomanda participantilor la trafic sa evite in perioada urmatoare tranzitarea zonelor afectate de fenomene meteorologice intense, sa respecte restrictiile de viteza specifice sezonului, sa adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere existente si sa echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarna, lanturi, lopata). Informatii suplimentare privind starea drumurilor pot fi obtinute de la Dispeceratul Companiei, la tel. 021/264.33.33; 021/9360 sau de pe pagina de internet www.cnadnr.ro/Situatia Drumurilor Nationale.

Localitati fara curent electric

Peste 170 de localitati din judetele Dambovita (55 de localitati), Arges (65), Giurgiu (20) si Prahova (31) au ramas fara curent, dupa ce mai multi stalpi de electricitate au fost doborati la pamant.

Insa si in Bucuresti au fost zone afectate (Crangasi si Drumul Sabareni), precum si in Ilfov (22 de localitati, printre care Cernica, Voluntari, Clinceni, Mihailesti, Corbeanca, Bragadiru, Sabareni). Echipele de interventie ale Enel reusisera sa remedieze pana la pranz avariile din 14 localitati din Ilfov si lucreaza in continuare in celelalte 8, printre care Cernica, Clinceni, Bragadiru si Sabareni.

Statiunea Harghita Bai a ramas partial fara energie electrica, dupa ce vantul de peste 70 km/h a doborat un brad care s-a prabusit peste firele de medie tensiune si a antrenat si stalpul de sustinere din beton.

Potrivit previziunilor meteo, viscolul puternic va afecta in perioada urmatoare mai mult partea de sud si de sud-est a tarii.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.