VOLVO BUSES: Fabrica alimentată exclusiv cu energie regenerabilă

Unitatea de producție a autobuzelor și autocarelor din Borås, Suedia, a devenit una dintre primele fabrici care se bazează exclusiv pe energie regenerabilă.

Toată energia pe care o folosește fabrica provine din surse regenerabile, precum hidroenergie și biocombustibili. În plus, în ultimii ani, consumul total de energie din fabrică a fost redus cu 15%.

Recunoaștere prin certificare

Dat fiind faptul că uzina de producție Volvo Buses din Borås se bazează doar pe energie regenerabilă pentru funcționarea sa, a fost certificată de Volvo ca „Renewable Energy Facility” (Instalație de Energie Regenerabilă). Certificarea a fost emisă după mai multe etape concepute pentru a reduce la minimum amprenta climatică a fabricii.

„Suntem, desigur, foarte mândri că ne-am redus impactul asupra climei, folosind numai surse regenerabile. Utilizăm energie electrică, în producerea căreia nu au fost utilizați carburanți fosili, fiind furnizată de hidrocentrale. De asemenea, încălzirea noastră districtuală este asigurată de biocombustibili, iar stivuitoarele din fabrică rulează cu electricitate sau HVO, un carburant bio”, a afirmat Joakim Wretman, director de producție la uzina Volvo Buses din Borås.

Reducere a consumului și a amprentei climatice

În ultimii ani, fabrica a implementat, de asemenea, o serie de măsuri care reduc, împreună, consumul de energie cu 15%. „De exemplu, am înlocuit becurile fluorescente convenționale cu accesorii ce folosesc tehnologia LED, iar iluminatul fabricii este reglat automat, astfel încât este activ doar în timpul producției efective. De asemenea, ne asigurăm că niciun echipament care consumă energie electrică nu rămâne pornit atunci când nu este necesar”, adaugă Joakim Wretman. „Am remarcat un entuziasm imens din partea tuturor angajaților noștri, iar partenerul nostru local a contribuit atât în zona de know-how, cât și în privința soluțiilor practice.”

Pentru a reduce amprenta climatică a plantei, este necesară cooperarea. Un alt exemplu este participarea fabricii Borås la Autofreight, un proiect menit să reducă volumul de transport între Parcul Logistic Viared și Portul Göteborg. Este o soluție care, deja din prima zi, a contribuit la reducerea emisiilor de CO2 cu aproximativ 30 de procente.

Reducerea impactului climatic al producției reprezintă unul dintre aspectele urmărite de Volvo Buses în direcția protecției mediului. „Considerăm produsele noastre într-o perspectivă a ciclului de viață și lucrăm constant în vederea diminuării impactului asupra mediului, în fiecare etapă, de la producție, la operarea zilnică, reutilizare și reciclare. Un exemplu, în acest sens, îl reprezintă proiectele în desfășurare privind reutilizarea într-un alt scop a bateriilor autobuzelor electrice, care, acum, se pot bucura de o a doua viață ca unități de stocare a energiei în locuințe”, a explicat Andreas Carlén, director de eficiență energetică și mediu la Volvo Buses.

Despre Instalația de Energie Regenerabilă a companiei Volvo Buses din Borås:

  • Este hubul Volvo Buses pentru producția de șasiuri de autobuz și autocar
  • Are o capacitate de circa 10.000 de șasiuri, aceasta fiind și targetul anual de construcție
  • Aproximativ 300 de oameni sunt angajați în cadrul unității de producție.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.