Vosganian zice că în 2 zile ar fi început negocierile pentru privatizarea Oltchim cu firme din Israel, Turcia, România şi spaţiul ex-sovietic

Varujan Vosganian nu pleacă de la Ministerul Economiei fără să se mai laude o dată cum ar fi salvat el Oltchimul. După ce a declanşat insolvenţa „pe modelul de succes al Hidroelectrica” la sfârşitul lui ianuarie, ministrul liberal acuzat de DIICOT de complot şi de subminare a economiei naţionale pe vremea când se afla la conducerea Economiei în Guvernul Tăriceanu, dar salvat ieri de Senat, promitea la începutul lui aprilie că în iunie va începe procedurile pentru o nouă încercare de privatizare a Oltchim şi că nenumărate companii şi-au arătat interesul, dar negocierile vor fi secrete. Premierul Ponta îl seconda, atenţionându-l să fie atent “la escroci”. Acum, Vosganian susţine că şi-a dat demisia “pentru a nu complica şi mai mult situaţia în care se află Guvernul”, cu “investiţii care au o evoluţie foarte modestă, ca să nu spun involuţie”, precizând că “premierul Victor Ponta nu s-a simțit niciodată în largul lui cu mine în preajmă”.

Varujan Vosganian a declarat marţi, într-o conferinţă de presă de adio susţinută la sediul Ministerului Economiei, că peste două zile, în 10 octombrie, ar fi început negocierile „cu companii din Israel, Turcia, România şi spaţiul ex-sovietic pentru privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea. Nu a precizat însă dacă ar fi fost tot secrete. El şi-a exprimat speranţa ca negocierile să înceapă şi fără el.

Vosganian a susţinut că, în luna septembrie, pierderile combinatului “s-au apropiat de zero”. Afirmaţia sa este de necrezut, după ce Oltchim înregistrase în primul semestru pierderi de 147 milioane de euro, potrivit raportului companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), iar cifra de afaceri netă scăzuse cu 61%, de la 540,61 la 210,52 milioane lei.

Totodată, veniturile totale s-au diminuat cu 55%, de la 533,99 la 239,17 milioane lei, potrivit aceluiaşi raport.

Cheltuielile totale au scăzut de la 722,23 la 386,67 milioane lei, în condiţiile în care au fost disponibilizaţi aproape 1.000 de oameni.

La 27% din capacitate, combinatul pierdut o treime din salariaţi

Combinatul funcţionează la 27% din capacitate, iar din luna mai au mai rămas 2.330 de salariaţi, dar aproape o treime din ei – 715 – s-au aflat în şomaj tehnic în perioada 29 iulie-8 septembrie.

La a finele lunii august, abia venit din concediu, ministrul Vosganian anunţa planuri mari pentru Oltchim, susţinând că “de combinat s-au arătat interesaţi în ultima perioadă mai mulţi investitori, individual sau în consorţiu”.

Astfel, potrivit lui Vosganian, SIF-urile ar fi vrut să formeze un consorţiu pentru investiţii la Oltchim, a cărui activitate ar urma să fie integrată cu cea a Chimcomplex Borzeşti. Fondul de investiţii israelian Fortissimo Capital şi PCC SE, acţionar minoritar al Oltchim, au anunţat şi ele că vor forma un consorţiu pentru privatizarea combinatului chimic. Alt investitor interesat de Oltchim ar fi fost producătorul de crom Yildirim din Turcia.

“Vehiculul de investiţii”, fără locomotiva Vosganian

La începutul lunii septembrie, Vosganian a anunţat că administratorii judiciari ai Oltchim “vor definitiva construirea unui vehicul de investiţii”, un “Oltchim eliberat de povara datoriilor” – statul deţinând 54,7% din acţiuni, prin Ministerul Economiei -, pentru care va fi fixat un preţ de vânzare şi vor începe negocieri.

A trecut o lună de atunci, iar ministrul demisionar susţine acum că avea programate negocieri cu investitorii începând cu 10 octombrie. Nu a precizat cât ar fi durat negocierile, dar a declarat că demisia şi-a dat-o pentru a nu “complica şi mai mult situaţia în care se află Guvernul”, adăugând că “premierul Victor Ponta nu s-a simțit niciodată în largul lui cu mine în preajmă”.

“Hai s-o recunoaștem, Victor Ponta nu s-a simțit niciodată în largul lui cu mine în preajmă”

“Am explicat că nu vreau să complic situația unui Guvern care și așa este într-o situație complicată. Ca să nu existe niciun risc de imagine și pentru că eu nu pot să risc în numele poporului român, am ales această variantă. Sigur că, hai s-o recunoaștem, Victor Ponta nu s-a simțit niciodată în largul lui cu mine în preajmă. Așa că demisia mea rezolvă și alte probleme colaterale, care nu sunt ale mele”, a arătat Vosganian.

Solicitat să detalieze acest aspect, ministrul demisionar al Economiei a răspuns: “Ar însemna să duc discuția prea departe și vă mărturisesc că, atunci când se petrec anumite situații, stări, percepții, senzații între doi oameni, nu este bine ca vreunul din ei să facă public exact ce s-a întâmplat fără acordul celuilalt”.

“Însă, dacă îmi voi scrie memoriile, într-o bună zi, o să aflați de ce”, a promis el, adăugând: “Până nu primesc confirmarea demisiei mele, eu sunt încă ministru în acest Guvern”.

Ponta: Am fost mulţumit de toţi miniştrii, inclusiv Vosganian

Premierul Ponta susţine însă că este mulţumit de activitatea lui Vosganian la Economie.

“Sincer, eu am fost mulţumit de activitatea tuturor miniştrilor, inclusiv de a lui Vosganian, şi mă simt foarte bine cu toţi miniştrii. Sunt echipa pe care eu o conduc şi, pentru mine, atmosfera în Guvern e foarte importantă”, a spus premierul întrebat de jurnalişti despre afirmaţiile ministrului demisionar.

“Investiţiile au o evoluţie foarte modestă, ca să nu spun involuţie”

Despre “situația complicată a Guvernului, Vosganian a spus: “Guvernul este într-o situație complicată pentru că are de abordat probleme foarte complicate, unele controversate în opinia publică și chiar într-o dezbatere plină de controverse în Parlament. De asemenea, faptul că investițiile au o evoluție foarte modestă, ca să nu spun involuție, și consumul este încă redus și poate inhiba dezvoltarea pe termen lung a economiei românești sunt teme care complică situația Guvernului.

Evident că fostul ministru nu se consideră responsabil pentru incapacitatea sa de a atrage investiţii şi de a crea locurile de muncă promise în urmă cu aproape 10 luni, la preluarea mandatului. În schimb, susţine că industria a crescut “sub el” cu 7%.

Varujan Vosganian a precizat că și-a depus demisia la registratura Guvernului marți dimineaţă: “Am trimis demisia mea, care cuprinde un rând și jumătate. Astăzi a fost înscrisă la registratură. (…) În felul în care am scris-o, nu aștept nicio confirmare”.

Liberalul a început să-şi facă bagajele pentru a se muta chiar de astăzi, cu pian cu tot – pe care şi l-a instalat în birou încă din prima zi de mandat, pentru a exersa şi uita de problemele zilnice, aşa cum îi stă bine unui mare meloman.

Vicepremierul Daniel Chiţoiu va asigura interimatul timp de 45 de zile la conducerea Ministerului Economiei, dar liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat că lunea viitoare, în Biroul BPN, va fi stabilit noul ministru.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.