Zona euro, oficial în recesiune

Aşa cum se previzionase încă de luna trecută, cele 17 state din Zona Euro au intrat oficial în recesiune în al treilea trimestru al acestui an, pentru a doua oară în ultimii 3 ani, conform celei de-a doua estimări publicate joi de Oficiul de statistică al UE. Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o scădere de 0,1% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, după o scădere de 0,2% în trimestrul al doilea. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a PIB-ului.

Datele arată diferenţe semnificative între statele Zonei Euro: Germania şi Franţa au înregistrat o creştere economică de 0,2% în trimestrul trei din 2012 comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce Portugalia (minus 0,8%), Spania (minus 0,3%), Italia (minus 0,2%) rămân în recesiune. Datele privind evoluţia economiei Greciei în trimestrul trei din 2012 comparativ cu precedentele trei luni nu sunt disponibile. În ritm anual, Grecia a înregistrat un declin al economiei de 7,2% în perioada iulie-septembrie 2012.

În schimb, Uniunea Europeană (UE 27) a evitat recesiunea graţie unei creşteri modeste de 0,1% în trimestrul al treilea după o scădere de 0,2% în trimestrul al doilea.

Conform datelor Eurostat, PIB-ul României a scăzut în perioada iulie-septembrie 2012 cu 0,5% comparativ cu trimestrul anterior. Faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, PIB a înregistrat o scădere cu 0,8%.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană şi-a revizuit în jos estimările de creştere pentru zona euro şi UE. Executivul comunitar estimează că Zona Euro va înregistra o contracţie de 0,4% a PIB în acest an şi un avans timid de 0,1% în 2013. În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Bruxelles-ul mizează pe un recul al PIB de 0,3% în acest an, urmat de o creştere de 0,4% în 2013. Situaţia ar urma să se îmbunătăţească abia în 2014 când se estimează o creştere de 1,6%. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.