1.000 de autobuze Solaris cu hidrogen

În 2019, Solaris prezenta generația actuală a autobuzului său solo, de doisprezece metri lungime, Urbino 12 hydrogen FC.

Lansarea pe piață a autobuzului articulat Urbino 18 hydrogen FC a avut loc în septembrie 2022. Cele două vehicule folosesc sisteme de celule de combustibil ușor diferite: versiunea de 12 metri este echipată cu pile de combustie cu hidrogen cu 70 kW, în timp ce versiunea mai lungă are 100 kW.

Pentru acestea, Solaris comandase aproape 350 de pile electrice de la Ballard numai în 2023. În noiembrie, producătorul de autobuze a comandat 62 de unități noi pentru autobuze cu hidrogen, în Germania și Polonia. La mijlocul lunii octombrie, comanda a însumat 177 de module, livrările începând în 2023 și urmând a fi finalizate în 2026. Producătorul polonez de autobuze a comandat, anterior, și 96 de unități, în august.

Noul contract de furnizare de la Ballard Power Systems combină comenzile anterioare de la Solaris pentru aproximativ 300 de module și include, de asemenea, servicii și garanții contractuale postvânzare. Potrivit lui Ballard, noul contract presupune livrări între 2024 și sfârșitul lui 2027.

Din totalul de 1.000 de module, în jur de 800 de unități vor fi de tip FCmove-HD 70 kW; restul de 200 de unități vor fi sistemul FCmove-HD+ de 100 kW. Cifra kW se referă la puterea modulului de celule de combustibil, în fiecare caz. Potrivit lui Ballard, ambele autobuze Solaris de 12 și 18 metri pot fi echipate cu respectivele dispozitive.

Între timp, Ballard dorește să câștige o poziție mai puternică în SUA. Furnizorul a semnat un acord de furnizare pe termen lung cu producătorul nord-american de autobuze NFI Group, la începutul anului, cu o comandă fermă inițială pentru cel puțin 100 de module, cu livrare planificată în 2024. Ballard plănuiește și o nouă fabrică „Gigafactory”, în Texas, pentru a produce componente și sisteme de celule de combustibil. Compania intenționează să investească în jur de 160 de milioane de dolari în noua fabrică Ballard Rockwall Giga 1, din Rockwall, Texas și s-a asigurat, de asemenea, cu un grant de 40 de milioane de dolari de la Departamentul de Energie al SUA, pentru prima fază a fabricii, care își va deschide porțile în 2027.

Dan ATHANASIU
dan.athanasiu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.