Austria subvenționează inclusiv conversiile electrice

Guvernul austriac a deschis a doua rundă de licitații prin programul „Vehicule comerciale și infrastructură fără emisii”. Fondul de finanțare este deschis până la 11 octombrie 2023.

Ca și până acum, sunt sprijinite companiile în achiziționarea de vehicule comerciale și construcția infrastructurii fără combustibili fosili. Formularea indică faptul că firmele pot achiziționa vehicule comerciale electrice cu baterii sau cu celule de combustibil din clasele N1, N2 și N3. Vehiculele care depind de liniile aeriene prin pantografe pot primi, de asemenea, finanțare. În plus, sunt subvenționate și autovehiculele speciale din clasa N1 – N3 și, pentru prima dată, conversiile electrice. Programul de finanțare urmărește să accelereze semnificativ tranziția către vehicule comerciale cu emisii zero în Austria. 365 de milioane de euro sunt disponibile în acest scop pe tot parcursul anului 2025, din care circa jumătate din bugetul total va fi alocat în primele două runde.

Prima rundă de licitații a rezultat în 122 de milioane de euro pentru conversia flotelor și infrastructura de încărcare, punând pe drum 1.685 de vehicule comerciale cu emisii zero, 1.245 de vehicule N1 și 440 de clase N2 și N3 (camioane de până la 12 tone și peste 12 tone). Au fost selectate 98 de proiecte din toate regiunile Austriei.

Runda a doua s-a deschis pe 9 august, iar primele proiecte au primit deja finanțare. Printre acestea se numără un consorțiu care cuprinde 13 companii de gestionare a deșeurilor. Asociația respectivă a primit finanțare de 8,2 milioane de euro pentru achiziționarea de camioane de gunoi electrice cu baterii. Finanțarea va acoperi 80% (pentru vehicule) și 40% (pentru infrastructură) din costurile suplimentare suportate în comparație cu tehnologia convențională. Se consideră că tehnologia electrică cu baterii este potrivită pentru vehiculele de colectare a deșeurilor cu un kilometraj mediu zilnic de aproximativ 85 de kilometri. Se fac investiții și în stații de încărcare, linii de alimentare și transformatoare.

Dan ATHANASIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.