Baterii refolosite

Fenecon a deschis CarBatteryReFactory, fabrica din Germania, producând sisteme de stocare staționare, la scară largă, din baterii dezafectate de vehicule electrice.

Capacitatea de producție a fabricii este de aproximativ 500 de sisteme mari de stocare și 30.000 de unități la domiciliu pe an. Fenecon producea, încă din 2017, unități mari de stocare containerizate, din baterii provenite de la mașinile electrice, dar numai în producția de loturi mici.

Linia de stocare la domiciliu a fost pusă în funcțiune din ianuarie, urmată de producția la scară largă a modelelor industriale, în februarie, așa cum a anunțat compania la ceremonia de deschidere. Doar bateriile provenite de la producătorii germani de vehicule premium sunt utilizate în sistemele de stocare comerciale și industriale, cu capacități cuprinse între 82 kWh și 1.288 kWh.

Fenecon a început construcția CarBatteryReFactory încă din noiembrie 2022. Prima fază de extindere a fost bugetată la 22 de milioane de euro, dar, conform ultimului anunț, a ajuns la 25 de milioane de euro. Agenția de Dezvoltare Economică din Bavaria a contribuit cu o finanțare de 1,7 milioane de euro, iar 4,5 milioane provin din Fondul pentru inovare al UE.

Sistemul de management al energiei al clădirii fabricii utilizează două unități mari interne de stocare, cu 1.000 și 1.800 kWh. Sistemul de management al energiei coordonează și optimizează toți consumatorii, generatoarele de energie (sistem fotovoltaic cu 500 kWp pe acoperiș și suprafețele de fațadă) și pompele de căldură mari. Fenecon va face, în curând, același lucru în America de Nord: o a doua CarBatteryReFactory este construită în Carolina de Sud, care va recicla bateriile EV pentru piața din SUA.

Dan ATHANASIU
dan.athanasiu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.