Bus Rapid Transit, în Madrid

În capitala Spaniei, operatorul de transport public EMT Madrid a lansat prima sa linie de autobuz electric de mare viteză. Traseul are peste 31 de kilometri și va fi deservit de zece autobuze electrice Irizar începând cu luna mai.

Noile autobuze au prioritate în cele mai multe intersecții prin care trec

El este considerat o linie de mare viteză deoarece 19 din cei 31 de kilometri sunt parcurși pe o bandă de circulație separată, iar autobuzele electrice au prioritate la semafoare în 68 de intersecții de-a lungul liniei. O noutate pentru Madrid. Potrivit Empresa Municipal de Transportes (EMT), cele zece vehicule vor circula la fiecare 8-12 minute în orele de vârf. Linia include 19 stații intermediare pe fiecare sens. Ca investiție în autobuzele electrice, dar mai ales pentru lucrările rutiere de înființare a sistemului BRT (Bus Rapid Transit) inclusiv a unui sistem de semafoare cu senzori pentru detectarea și acordarea de prioritate autobuzelor electrice din intersecții, consiliul orășenesc menționează 23 de milioane de euro.
EMT Madrid a comandat anul trecut 150 de autobuze electrice suplimentare, 90 dintre ele
de la Irizar și 60 de la Solaris. Cu această comandă din mai 2022, vor exista 329 de vehicule electrice în flota operatorului până la sfârșitul anului 2023. EMT Madrid vrea să opereze autobuze complet fără emisii din 2033. Potrivit unei declarații anterioare, nu au mai fost utilizate autobuze diesel din ianuarie 2023, ci doar autobuze electrice și gaze naturale.

Dan ATHANASIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.