Fortescue electrifică ce are prin ogradă

Gigantul australian din industria minieră, Fortescue și-a finalizat anul trecut achiziția companiei WAE din Oxfordshire – cunoscută anterior sub numele de Williams Advanced Engineering -, o companie desprinsă din echipa Williams F1.

Camionul Liebherr va fi alimentat în 30 minute

De curând, WAE Technologies a dezvăluit cea mai mare baterie pe care a produs-o vreodată, proiectată pentru a fi utilizată într-un camion electric de transport minier. Noul sistem de baterii 1,4 MWh a fost proiectat special pentru a fi utilizat într-un camion de de carieră, Diesel-electric Liebherr de 240 de tone.

Fortescue declară că bateria va fi o parte importantă a strategiei de 6,2 miliarde de dolari pentru decarbonizare a companiei australiane, prin care intenționează să elimine combustibilii fosili din operațiunile sale de extracție a minereului de fier. Firma speră să-și reducă emisiile schimbând flota de camioane diesel cu mașini alimentate cu baterii sau cu hidrogen. Reamintim că această companie utilizează deja peste o sută de camioane autonome în carierele sale.

Cele opt subpachete cântăresc circa 15 t

Bateria cântărește 15 tone și măsoară 3.600 mm lungime, 1.600 mm lățime și 2.400 mm înălțime și este alcătuită din opt subpachete, fiecare cu 36 de module, care sunt răcite individual de un sistem de gestionare a temperaturii. Bateria poate fi încărcată rapid în aproximativ 30 de minute și poate absoarbe energia din frânare. CEO-ul WAE Technologies, Craig Wilson declara că: „Acest sistem de alimentare de înaltă performanță nu numai că este cea mai mare baterie de acest gen, dar va fi și ansamblul din care face parte va primul care va oferi încărcare rapidă de 30 de minute. Acesta este un exemplu inspirant a ceea ce poate fi realizat combinând viziunea de pionierat a energiei verzi a Fortescue pentru vehiculele sale și expertiza vastă a WAE în bateriile avansate.

Dan ATHANASIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.