Hidrogen franțuzesc

Tot mai multe țări europene se pregătesc pentru trecerea la transportul pe bază de hidrogen și construiesc uzine producătoare care să le asigure independența energetică în viitor. Una dintre companiile cu experiență în domeniu este Lhyfe, reprezentată deja în 11 țări europene.

Producerea hidrogenului nu necesită materii prime deosebite, dar consumă multă energie electrică

Pe scurt, el este un grup dedicat tranziției energetice și un producător de hidrogen din surse regenerabile. În 2021, el a inaugurat prima fabrică din lume producătoare de hidrogen la scară industrială interconectată cu un parc eolian. În 2022, a pus în funcțiune prima platformă de producție de hidrogen verde offshore din lume. Datorită know-how-ului său, a fost ales pentru a construi o nouă fabrică de hidrogen în Bessières – Occitanie, Franța.

După două primele fabrici franceze, în Pays de la Loire  și în Bretania, al treilea loc de producție al Lhyfe va fi în Occitania. Acesta este finanțat în proporție de 80% de Lhyfe și 20% de Agenția Regională a Energiei Occitanie. Lucrările de construcție tocmai au început și punerea în funcțiune este programată în decembrie 2023. Respectiva fabrică va avea capacitatea de a produce două tone de hidrogen pe zi (echivalentul unei capacități de 5 MW), cu posibilitatea de a crește producția pentru a satisface viitoarea creștere a utilizărilor și nevoilor de hidrogen din regiune.

Acest proiect a fost selectat la sfârșitul anului 2021 de Regiunea Occitanie ca parte a schemei Coridorul Occitanie H2. Acordul de finanțare pentru proiect a fost semnat cu Regiunea Occitanie în noiembrie 2022. Occitania oferă 5,9 milioane EUR pentru a sprijini crearea fabricii, mai exact 4,1 milioane EUR ca avans rambursabil și 1,89 milioane EUR sub formă de granturi. Coridorul Occitanie H2 face parte din proiectul coridorului de hidrogen nord-sud al Europei, care are ca scop decarbonizarea transportului de mărfuri și pasageri pe o axă care se întinde între Marea Mediterană și Marea Nordului.

Scopul autorităților locale pentru Coridorul Occitanie H2 este de a avea două unități de producere a hidrogenului din surse regenerabile până la sfârșitul anului 2024, producând un total de șase tone pe zi chiar de la început, șapte stații de alimentare cu hidrogen – livrând între 600 și 1200 kg pe zi. Lhyfe Occitanie promovează o logistică cu distanțe scurte de aprovizionare, cu energie produsă și consumată local, putându-și livra hidrogenul pe o rază de 200 de kilometri.

Dan ATHANASIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.