Investiții electrice, în Ungaria

Stellantis va produce motoare electrice la fabrica sa din Ungaria, din Szentgotthárd. Primele module de propulsie electrică fabricate în Ungaria vor ieși de pe linia de producție la sfârșitul anului 2026.

Uzina Stellantis din Ungaria

Stellantis produce, în prezent, motoare cu ardere internă, în Szentgotthárd, în special motoare de 1,2 litri turbo cu trei cilindri și 1,6 litri cu patru cilindri. În mai puțin de trei ani, va produce acolo și propulsoare electrice pentru mai multe modele Stellantis. În acest scop, producătorul va investi 103 milioane de euro, deopotrivă capital Stellantis și subvenții de la guvernul ungar. Din 2024, a patra platformă Stellantis va fi „STLA Frame” pentru SUV-uri electrice mari și camionete cu o autonomie de cel puțin 500 de kilometri.

Și Audi a început pregătirile la fabrica sa din Györ, Ungaria, pentru producerea noii generații de motoare electrice, denumite MEBeco, pentru mașinile electrice mici ale Grupului Volkswagen anunțate începând cu 2025. Același lucru este valabil și pentru motoarele și electronica de putere, care, acum, sunt fabricate direct în Györ. Compania din Ingolstadt produce motoare electrice la uzina din Ungaria de la mijlocul anului 2018 – inițial pentru e-tron quattro. Din noiembrie 2023, motoarele electrice pentru Premium Platform Electric (PPE) au fost și ele construite în serie în Györ – pentru viitorul Audi Q6 e-tron, de exemplu. Aproximativ 700 de angajați produc până la 2.000 de motoare PPE pe zi, în 15.000 de metri pătrați.

Dan ATHANASIU
dan.athanasiu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.