Litiu în SUA

Un mare depozit de litiu a fost descoperit într-un crater vulcanic stins la granița statelor americane Nevada și Oregon.

Ce se află sub vulcan valorează circa 1,5 trilioane USD

Zăcămintele, răspândite în zona Thacker Pass, dețin între 20 și 40, cu un maxim de 120 de milioane de tone de litiu. Mina de litiu de la Thacker Pass este un proiect al Lithium Nevada, LLC – o subsidiară deținută în totalitate a Lithium Americas Corp, al cărei acționar majoritar este cea mai mare companie minieră de litiu din lume, Chinese Ganfeng Lithium. Deși a existat o explorare semnificativă a Thacker Pass din 2007, noile descoperiri au scos la iveală zăcăminte de litiu de înaltă calitate.

Mineritul ar putea începe încă din 2026, potrivit geologilor de la Lithium Americas Corporation. În timp ce raportul susține că zăcămintele sunt cele mai mari găsite până acum în lume, conservaționiștii au încercat să oprească mineritul din regiune, temându-se de încălcarea legilor de mediu și de amenințări la adresa ecosistemelor fragile. Ecologiștii sunt sprijiniți de activiștii nativi americani, deoarece Thacker Pass este un loc sacru pentru triburile locale. Preocupările exprimate au citat o transformare rapidă a mediului, amenințări la adresa habitatului critic al faunei sălbatice, perturbarea siturilor culturale.

Raportul din Scientific American afirmă că zăcămintele ar putea fi considerabil mai mari decât cel mai mare depozit de litiu de pe Pământ, cunoscut până în prezent, în Salar de Uyuni din Bolivia. Totuși, Australia este cel mai mare producător de litiu.

Cursa pentru litiu provoacă noi manevre geopolitice pe tot globul. Cele mai mari zăcăminte potențiale de litiu din Europa aflându-se în regiunea Donbas din Ucraina care, în prezent, nu sunt la îndemâna producătorilor europeni de baterii.

Dan ATHANASIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.