Țările de Jos vor subvenționa hidrogenul

Țările de Jos intenționează să aloce 125 de milioane de euro pentru a ajuta la punerea în circulație a vehiculelor pe bază de hidrogen.

foto: pikisuperstar/Freepik

Țara a anunțat o schemă de subvenții pentru camioanele și furgonetele alimentate cu hidrogen, din 2024 până în 2028, și pentru înființarea 40 de noi stații de alimentare.

Pentru fiecare stație de alimentare cu hidrogen, antreprenorii pot primi o subvenție de 40% din costurile de construcție. Pentru camioane sau autoutilitare, solicitanții pot primi până la 80% din diferența de preț față de varianta diesel.

Fiecare cerere de grant trebuie să includă în plan o stație de alimentare, precum și achiziționarea a suficiente camioane sau autoutilitare pentru ca stația de alimentare să fie profitabilă încă de la început. În medie, sunt necesare 10-15 camioane pentru aceasta.

Scopul este creșterea numărului de camioane și autoutilitare alimentate cu hidrogen și înființarea infrastructurii de realimentare în țară. Cerințele de aplicare sunt formulate astfel încât operatorii de flote și stații de realimentare vor trebui să colaboreze pentru a primi granturile.

În practică, aceasta înseamnă adesea că companiile de logistică și proprietarii de benzinării își unesc forțele într-o cerere de finanțare. Condiția prealabilă pentru stațiile de alimentare este ca atât camioanele, cât și mașinile să poată alimenta acolo și ca stațiile de alimentare să fie deschise publicului.

Mai mult, UE a adoptat reguli pentru extinderea infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice și de hidrogen în Uniune la începutul acestui an. Din acest motiv, statele membre

În Țările de Jos, există în prezent 17 stații de alimentare. Ca membru UE, România trebuie să se asigure că stațiile de alimentare cu hidrogen vor fi instalate cel puțin la fiecare 200 de kilometri de-a lungul rutelor principale, până în 2031.

Dan ATHANASIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.