Previziunile Nikola

Pentru anul trecut, Nikola avea speranțe să livreze între 300 și 500 capete tractor model TRE, însă a rămas la aproximativ 200 de camioane. Pentru viitorul apropiat, când va fi gata uzina Nikola, este preconizată o producție de 20.000 de vehicule pe an. Primele sale două livrări datează din decembrie 2021, dar, pentru Europa, lista de așteptare s-a deschis în septembrie 2022.

Nikola TRE recent livrat în SUA

Cel mai recent exemplar Nikola TRE a fost vândut acum o săptămână unei companii americane (ca toate celelalte de până acum), PGT Trucking, specializate în transporturi cu semiremorci deschise. Camionul va urma trasee bine studiate cu privire la autonomie și eficiență, iar șoferii au fost instruiți corespunzător – practic, toată lumea învață din mers.

Respectiva compania a semnat, nu de mult, și o scrisoare de intenție pentru achiziția a 100 de camioane Nikola TRE cu pile electrice, cumva nivelul următor. Dacă sunt respectate anumite condiții, cumpărătorii camioanelor electrice pot beneficia de circa 150.000 USD din partea autorităților americane.

Recapitulăm câteva date despre camioanele Nikola. Compania își are sediul undeva prin deșertul Arizona, însă partea mecanică a camioanelor sale poartă semnătura IVECO S-Way (cabină, cadru, punți, șamd), sosind de la Ulm. Celebra fabrică Magirus, produce în parteneriat, într-una din halele sale și astfel de camioane electrice, însă producția germană va fi de doar 1.000 de unități pe an. Spre sfârșitul anului acesta, sperăm să vedem ieșind, în carne și oase, din această uzină, seria zero a camionului Nikola cu pile electrice. Apropos, pentru Germania cel puțin, operațiile de service vor fi în grija rețelei IVECO.

Uzina Magirus produce și camioane electrice

Pentru noi, europenii, sunt planificate mai ales versiuni 4×2, dar americanii primesc capete tractor electrice 6×2, precum acesta recent livrat. Ele au un ampatament de 4,7 m și folosesc motoare de 645 CP; bateriile dispun de o capacitate totală de 733 kWh asigurându-i o autonomie de până la 530 km. Ansamblul cap tractor Nikola TRE plus semiremorcă arată ciudat pe drumurile din SUA, totuși ajunge și el la 41 tone (americane) sau mai exact la 37 tone (europene) și, teoretic, ar putea rula cu 120 km/h.

Dan ATHANASIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.