Reconversie dumper Euclid

ABB a finalizat conversia modernă a unui dumper Euclid R85B, deținut de Nuh Cement, alimentat cu motorină, într-un vehicul complet electric, cu emisii zero.

Aproape un perpetuum mobile deal/vale

Cele două companii au colaborat îndeaproape pentru a proiecta și construi acest proiect de modernizare, fiind prima dată în lume când un vehicul de această dimensiune a fost complet electrificat.

Pe lângă ingineria generală a sistemului, contribuția ABB la proiect a inclus un BORDLINE CC200 brevetat, baterie de tracțiune, un motor de tracțiune răcit cu aer, electronice de control al vehiculului, un sistem de management termic al bateriei și un încărcător rapid DC.

Mina de ciment unde lucrează acest camion este situată în Kocaeli-Körfez, la est de regiunea Marmara, din jurul Istanbulului, Turcia. Interesant este că, atunci când camioanele sunt încărcate, ele circulă la vale, complet încărcate, pe o înclinare medie a rampei între 18-20%. Frânarea regenerativă permite camionului să-și reîncarce bateria pe măsură ce coboară și, după ce descarcă minereul, să urce înapoi la mină folosind doar energie electrică regenerată anterior.

Potrivit partenerilor, utilizarea soluțiilor de transmisie electrică de la ABB în locul unui motor diesel oferă costuri de operare semnificativ mai mici nu doar prin reducerea consumului de energie, ci și prin cea a cerințelor de întreținere. În plus, camionul funcționează cu performanțe mai mari, crescând, astfel, productivitatea vehiculelor. Lucrătorii de la fața locului beneficiază, de asemenea, de trecerea la propulsia electrică prin zgomot redus, vibrații mai puține și un mediu de lucru mai curat.

Dan ATHANASIU
dan.athanasiu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.