Teste de zbor pentru cel mai mare dirijabil electric din lume

Se numește Pathfinder 1 și, după 10 ani de dezvoltare, a efectuat primele teste de zbor în Silicon Valley.

Ca mai toate invențiile, și aceasta are un scop nobil inițial

Este vorba de dirijabilul electric de 124 de metri lungime, dezvoltat de startup-ul LTA Research, cu până la 110 miliarde de dolari, veniți de la co-fondatorii: Sergei Brin (fondatorul Google) împreună cu Larry Page. Aeronava este alcătuită din 13 structuri care suportă 12 motoare electrice care se pot roti cu 180 de grade, echipate cu control de tip „drive-by-wire”, care permite deplasarea chiar și în condiții meteorologice destul de complexe, cu vânt de până la 60 de noduri (110 k/h).

Fiecare structură are 96 de noduri de titan și 288 de tuburi din fibră de carbon, iar întreaga structură conține 13 rezervoare enorme de heliu, învelite de o membrană enormă din Tedlar, o fibră sintetică ignifugă. Pathfinder 1 are un sistem bazat pe senzori Lidar permițând pilotului să cunoască, în timp real, volumul de heliu conținut în fiecare rezervor.

Totuși, în spatele a toate acestea există un scop nobil: realizarea unei versiuni Pathfinder de 180 de metri lungime, capabilă să transporte un întreg spital de campanie: scopul principal pentru care Brin își creează aeronava este acela de a dezvolta o aeronavă care să poată ajunge în zonele cu dezastre și locurile greu accesibile de la sol.

Dan ATHANASIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.