Page 14 - ZIUA Cargo
P. 14

Asigurătorii, „arși”
pCentru cartelul RCA
  Consiliul Concurenței a sancționat 9 companii de asigurare și UNSAR, cu amenzi totale de aproape 247 de milioane de lei (53 de milioane de euro), pentru încălcarea reglementărilor naționale și europene în domeniu, timp de patru ani, când s-au pus de acord asupra scumpirii polițelor RCA.
a urmare a investigației deru-
late de autoritatea de concu-
rență, s-a constatat că firmele Allianz-Țiriac Asigurări: 43,44 milioane de lei
informații sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intențiile acestor societăți de a majora tarifele RCA”.
lei
Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări: 22 de milioane de lei Carpatica Asig: 26,85 milioane de lei
Euroins România Asigurare-Reasigurare: 6,34 milioane de lei
Generali România Asigurare Reasigurare: 21,4 milioane de lei Groupama Asigurări: 35,37 milioane de lei
Omniasig Vienna Insurance Group: 40,52 milioane de lei
Uniqa Asigurări: 13,57 milioane de lei
UNSAR: 160.436 de lei
Amenzile aplicate
 în cauză „au participat la un schimb de Asigurarea Românească-Asirom Vienna Insurance Group: 36,97 milioane de
  Potrivit Consiliului Concurenței, această practică, facilitată de UNSAR, a condus la restrângerea concurenței pe piața serviciilor de asigurare RCA în perioada octombrie 2012 – noiem- brie 2016, deoarece societățile de asi- gurare nu și-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acționat concertat pe piață, ținând cont de dis- cuțiile de a-și majora tarifele purtate în cadrul asociației.
concurențială și a furnizat, în cadrul procedurii de clemență, o serie de do- cumente și informații ce au avut o con- tribuție semnificativă la probarea acesteia. Drept urmare, a beneficiat de o reducere a amenzii.
UNSAR contestă în instanță
    ACTUALITATE
   „Asociațiile au un rol important și este legitim ca membrii acestora să se întâlnească și să discute pe diverse teme, însă nu trebuie să ajungă la schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial, cum sunt cele referitoare la prețuri actuale sau viitoare. Aceste schimburi de informații sensibile reduc incertitudinea cu privire la strategiile concurenților și favori- zează coordonarea comportamentului pe piață, eliminând concurența. Pe o piață concurențială, companiile trebuie să se întreacă, pentru a furniza servicii de calitate în condiții avantajoase, fie- care stabilindu-și în mod independent politica de tarife, în funcție de propria strategie și de structura costurilor im- plicate de desfășurarea activității”, a explicat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
În cazul societăților Carpatica și Astra, Consiliul Concurenței a luat în considerare o perioadă mai redusă de încălcare a legii, respectiv până la momentul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a retras autorizația de funcționare.
UNSAR anunță că va ataca în in- stanță sancțiunea, „considerând condui- ta noastră pe deplin conformă cu norme- le de concurență”, potrivit unui comunicat.
 Euroins a sprijinit ancheta
În cadrul investigației, Euroins a recunoscut în integralitate fapta anti-
„Piața asigurărilor obligatorii auto a trecut prin împrejurări excepționale, de criză, dar, între timp, a fost implemen- tat noul pachet legislativ și au fost eli- minate, în mare parte, disfuncționali- tățile care au condus, în anii anteriori, la creșteri accentuate ale prețurilor. Fap- tul că s-au înregistrat progrese în func- ționarea pieței asigurărilor nu înseamnă că nu mai sunt necesare unele ajustări. Vom colabora cu ASF și cu Guvernul, pentru a identifica măsurile ce se impun pentru armonizarea legislației cu regle- mentările europene, respectiv consoli- darea pieței, pentru a nu conduce la creșterea prețului RCA” a mai declarat președintele Consiliului Concurenței.
UNSAR a precizat că organizația, care reunește 20 societăți de asigurare și reasigurare din țara noastră, cu aproape 10.000 de angajați direcți, are o experiență de aproape 25 de ani în domeniul asigurărilor și a inițiat, încă din anul 2015, un amplu proces de reor- ganizare, iar, alături de companiile sale membre, a demarat un proiect pentru creșterea gradului de transparență a industriei locale de asigurări.
14 ............................................................................................................................................ decembrie 2018
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro





































































   12   13   14   15   16