Page 43 - Revista ZiuaCargo ianuarie 2019
P. 43

nea, stabilite cu grijă. Spre exemplu, riscuri pot fi generate prin intermediul furnizorului de transport, unde se pot infiltra persoane care transmit infor- mații secrete (atenție la clasificarea informațiilor) privind camionul care va prelua marfa. Ulterior, vehiculul, aflat sub controlul unei structuri de crimă organizată, dispare, cu tot cu marfă.
 Firmele partenere, cu un nivel de securitate scăzut și în care rigorile nu sunt la fel de ridicate ca în cazul angajaților, reprezintă, în general, puncte sensibile.
Pentru a sustrage produsele din depozit, în mod facil și pe termen lung, există o soluție simplă: implicarea – firma de curățenie, de pază, de mentenanță etc.
Din păcate, indiferent cât de rigu- roși sunteți la verificarea propriilor angajați, dacă nu vă verificați subcon- tractorii (procesele acestora nu sunt aliniate cu ale voastre), riscurile sunt foarte mari. În general, pentru a crea circuitul care să permită sustragerea mărfurilor, este nevoie, de exemplu, de un om la curățenie, de unul la pază și unul la picking. Atunci când aceste 3 persoane se sincronizează, lucrurile funcționează.
În cel de-al doilea caz, poate intra orice altceva în camion. Contează când este făcută verificare finală! În aceste situații, există o înțelegere între persoana care preia marfa și cea care o livrează. Sunt cazuri foarte des întâl- nite, dar sunt și foarte greu de demon- strat. Astfel de acțiuni sunt realizate de oameni care au experiență, lucrea- ză de foarte mult timp în acel sistem și cu acele produse, le cunosc foarte bine, cunosc oamenii și procedurile.
Devine, astfel, evidentă importanța utilizării de sisteme care identifică abaterile de la regulă, în depozit, în timp real, și pot genera semnale de alarmă asupra procesului, înainte de realizarea inventarului.
Furtul cu acte în regulă
Intrări prin efracție
Cele mai răspândite cazuri, mai ales în depozitele cu bunuri de valoa- re, au la bază 3 metode relativ simple, care permit așa-zisul furt cu acte în regulă.
Cea de-a treia metodă de furt cu acte în regulă: documente de re- cepție pe o anumită cantitate, dublate de o recepție reală pe o cantitate mult mai mică. De exemplu, potrivit sem- năturii au intrat 10 paleți de țigări în depozit, în condițiile în care, în reali- tate, s-au primit doar doi. Teoretic, a- cest lucru ar trebui să fie vizibil. Se pun, însă, două întrebări: când și de către cine?
În final, nu trebuie să uităm de in- trările prin efracție, situații în care poate fi folosită orice slăbiciune. Și în aceste cazuri, de cele mai multe ori, banda de hoți dispune de informații din interior, pe care își construiesc planul de acțiune.
 Prima metodă presupune in- troducerea de produse mici cu valoare mare (telefoane, camere video, came- re foto etc.) în produse mai mari cu va- loare mică (de exemplu, mașini de spă- lat). Mărfurile furate pot fi, pur și simplu, așezate în palet sau sub palet, astfel încât să nu fie vizibile, în cazul inspec- țiilor vizuale sau pe camerele video.
Atâta timp cât lucrați cu oameni și vă confruntați cu furturi/pierderi, securitatea va deveni importantă, la un moment dat.
 Cea de-a doua metodă de furt cu acte în regulă ține de utilizarea de documente de livrare pentru un produs mai ieftin, în condițiile în care este livrat unul mai scump. Cum ar fi, de exemplu, televizoare de diagonale di- ferite. De aceea, este indicat să se verifice înscrisurile din documente și confruntarea acestora cu produsele fizice.
Astfel de furturi pot trece, de cele mai multe ori, drept pierderi care nu mai sunt investigate.
Poate nu acum, dar, peste câțiva ani, veți fi afectați de probleme de imagine, de costuri suplimentare, de rezistență la schimbare, generate de o cultură organizațională care implică un grad ridicat de toleranță, în companie. În acel moment, efortul depus pentru a îndrepta deficiențe tehnico-adminis- trative care creează vulnerabilitățile de securitate poate crea mari probleme, care pot duce până la pierderea unei bune părți din personal.
 Chiar dacă se utilizează scannere, se pune problema dacă verificarea se face la încărcarea în camion sau cu mult înainte (de exemplu: la coborârea din raft).
Problema este că, în momentul în care practici de acest fel încep să funcționeze, generează oportunități, grupuri infracțional organizate și nevoi în creștere.
Ionel POPA
În general, se merge la limita ac- ceptabilului. De exemplu, pentru unul sau două telefoane pe lună, nu se generează o anchetă, pentru că există o marjă de toleranță acceptabilă de la firmă la firmă.
În final, vă rog să reflectați asupra unui adevăr pe care piața l-a demon- strat, în nenumărate rânduri: valoarea reală a unui incident trebuie calculată ca reprezentând de 5 ori valoarea bunului furat.
Atenție! În general, produsele targetate sunt vândute înainte de a fi furate!
General Manager WindOne ionel.popa@windone.ro
ianuarie2019................................................................................................................................................ 41
  SIGURANȚĂ ȘI SECURITATE










































































   41   42   43   44   45