Page 36 - Revista ZIUA Cargo februarie 2019
P. 36

Criză, corecție
sau stagnare?
O perioadă în care piața birourilor devine matură... un moment foarte prielnic pentru retail... un interval în care încep să se tureze motoare noi pe piața industrială... potențial pe piața de investiții... toate dublate de o temperare pe piața terenurilor. Sunt semnale pe care le-au transmis specialiștii Colliers International, în cadrul unei conferințe desfășurate la sfârșitul lunii ianuarie.
Simina Niculiță
   TLaurențiu Lazăr
Piața industrială continuă să surprindă
Laurențiu Duică
abloul de predicții prezentat include două mari provocări generate, potrivit lui Laurențiu
În ciuda provocărilor, însă, piața industrială continuă să surprindă, atât din punctul de vedere al livrărilor, cât și al închirierilor. „Stocul spațiilor tran- zacționate a crescut, în ultimii doi ani, cu 40%, ajungând la aproximativ 4,2 milioane mp și important este că, pe lângă zonele din centul și Vestul țării, și alte motoare ar putea porni mai bine. Aici mă refer la nodurile econo- mice din Iași, Constanța și Ploiești”, a arătat Laurențiu Lazăr. În plus, sunt autorități locale din centru sau Vest care au, deja, planuri de atragere a forței de muncă din zonele mai slab dezvoltate.
București și 5% în restul țării. Intrarea pe piață a unor nume noi, care abor- dează mai flexibil zona de investiții, a marcat, însă, o schimbare majoră în ceea ce privește livrarea de spații. „Există premise clare care favorizea- ză, în continuare, creșterea, chiar da- că ritmul nu va mai fi același”, a apre- ciat Laurențiu Duică, menționând că trebuie luată în calcul majorarea cos- turilor de transport, generată de pre- siunea în creștere exercitată de Vest asupra cărăușilor din Estul Europei.
Lazăr, Managing Partner Colliers International, de o piață încordată a resurselor umane și de predictibilitatea în scădere. Lipsa forței de muncă și proasta corelare între cerere și ofertă, din punctul de vedere al pregătirii, re- prezintă, deja, o problemă reală, mai ales în zonele aflate în Centrul și Vestul țării, unde rata șomajului este extrem de redusă. „Există, însă, po- trivit unui studiu realizat de Banca Mondială, premisele unei migrații ma- sive a populației către București și orașele regionale – Timișoara, Cluj, Brașov și Craiova, cărora li se adaugă Iașiul, unde se migrează din Republica Moldova”, a explicat Laurențiu Lazăr.
În opinia lui Laurențiu Duică, Director Industrial Agency, Colliers International, dezvoltarea spectacu- loasă cunoscută, în ultimii doi ani, de piața industrială se impunea după o perioadă foarte lungă în care dezvol- tatorii au evitat investițiile, ducând rata de neocupare la un nivel extrem de scăzut, dezastruos chiar, care ajun- sese, în 2017, la aproximativ 2% în
„În ciuda problemelor pe care le ridică, România este o țară membră UE și NATO, reprezentând un mediu sigur de afaceri, din acest punct de ve- dere. Ca investitor, aș alege varianta
Pe de altă parte, lipsa de predic- tibilitate generată de incoerența actelor normative emise în ultima perioadă se reflectă, în mod direct, în zona de investiții, companii care luaseră, deja, decizia deschiderii de centre în România aflându-se, acum, într-o pe- rioadă de reevaluare a oportunității investiției.
 36 .............................................................................................................................................. februarie 2019
  Companii logistice din România încearcă, în această perioadă, să atragă pe plan autohton clienți prezenți în Cehia și Ungaria. De asemenea, sunt furnizori care realizau livrări pentru e-commerce din Polonia sau Cehia și care au în vedere deschiderea de depozite în România.
 LOGISTICĂ


















































































   34   35   36   37   38