Page 29 - Revista ZIUA Cargo martie 2019
P. 29

Ce e de făcut?
se află prea târziu, când evenimentul nedorit (depistare în trafic sau, mai grav, accident) s-a produs.
Consumul de alcool este o opțiune personală conștientă, opțiune care în- cearcă să fie mascată de tot felul de motivații; nu am putut să refuz, am băut la masă, am băut numai un pahar, prietenii au fost de vină...! Tot- deauna se vor găsi scuze. Important este nu să găsim argumente care să scuze consumul de alcool la volan, ci argumente care să-i facă pe șoferi să refuze chiar și banalul pahar de bere.
Șoferii oferă, mereu, motivații și scuze pentru consumul de alcool la volan. Există, oare, și soluții pentru a stopa acest adevărat flagel?
Cum putem, totuși, să prevenim consumul de alcool la volan?
În majoritate, transportatorii afirmă că, pentru consumul de alcool la volan, toleranța este zero. Din păcate, trans- portatorii află mai rar (sau deloc) despre comportamentul șoferilor în parcări, în depozite sau pe traseu, inclusiv despre consumul de alcool. În această situație, comportamentul șoferilor, când aceștia sunt consumatori de alcool la volan,
Studiile au arătat, în repetate rân- duri, că programele de interblocare a alcoolului (aparatele interlock), combi- nate cu programele de reabilitare, au redus ratele de recidivă atât în timpul, cât și după ce șoferul a fost obligat să instaleze dispozitivul în vehiculul lor.
Că nu este ușor o știm; că trebuie, de asemenea.
Pentru a minimiza cât mai mult posibilitatea ca șoferii să conducă
Cabinet de psihologie autorizat E-mail: psih.cristian.sandu@gmail.com Tel.: 0751.364.575
după ce au băut, un program de inter- blocare a alcoolului nu trebuie să fie limitat la instalarea dispozitivului interlock, ci, mai degrabă, conceput ca un set coordonat de activități.
 Măsurile de reabilitare trebuie adaptate situației și profilului șoferului. Este recomandată efectuarea unei evaluări psihologice înainte de în- ceperea procesului de reabilitare com- portamentală, precum și monitorizarea în timpul programului. Frecvența încer- cărilor înregistrate de sistemul de inter- blocare a alcoolului de a porni camio- nul după ce șoferul a băut servește ca o indicație a comportamentului acestuia și dă un prognostic privind riscul recidivei.
Psiholog pr. Cristian SANDU
PUBLICITATE
   




















































































   27   28   29   30   31