Page 62 - Revista ZIUA Cargo martie 2019
P. 62

ANTICORUPȚIE
Lanțul slăbiciunilor
  versus Oscarul pentru
Integritate
Caragiale există, încă. E de-al nostru, român adevărat, cu toate slăbiciunile și cu toate calitățile înscrise în ADN-ul nostru latin.
n diferite momente, cu toții putem fi niște personaje caragialești. Sau le putem întâlni în trafic, la graniță, la ghișeu, îmbrăcate în uniformă,
sau civil și de aici începe acel lanț al slăbiciunilor, punctul culminant al
ÎV
amendă mai mică”, „Sări și tu cu ceva”, „Haideți, șefu’, ne înțelegem...”.
piesei de teatru live, cu replici de genul :,,Dacă dai și tu, dau și eu o
Mariana Mirea
ă sună cunoscut, nu? Să ne imaginăm, acum, două sce- narii, în care actorii de mai
zat categoric oferta, au continuat să întocmească actele de constatare și au sesizat fapta la DGA – SJA Gorj, apelând Call-Center-ul Anticorupție – 0800.806.806.
 ACTUALITATE
sus joacă de o parte și de alta a legii: 1. „Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus condamnarea inculpatului G.D. la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării sub suprave- ghere pe un termen de 4 ani, interzi- cerea dreptului de a mai exercita pro- fesia de polițist pe o perioadă de 3 ani și prestarea unei munci neremu- nerate, în folosul comunității, pe o pe- rioadă de 90 de zile lucrătoare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită
În rechizitoriul întocmit de procurori a fost redată și discuția dintre conducătorul auto și polițist:
(25 de acte materiale).
În fapt, agentul de poliție G.D., în
„Șofer: Nu se poate o șpagă??
Polițist: Vedem dacă se poate. Ce să se poată?
Șofer: O șpagă (...)”
timp ce se afla în exercitarea atribu- țiilor de serviciu pe linie de suprave- ghere și control al traficului rutier pe raza de competență, a pretins și primit de la mai multe persoane, printre care și un investigator sub acoperire, diver- se sume de bani, cuprinse între 50 și 300 lei, în scopul neluării măsurilor le- gale care se impuneau cu privire la abaterile constatate. Ulterior, agentul de poliție a fost prins în flagrant, după ce a pretins și primit suma de 150 lei de la investigatorul sub acoperire.
2. „Ofițeri de poliție ai Direcției Ge- nerale Anticorupție – Serviciul Jude- țean Anticorupție Gorj, sub coordona- rea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, au organizat și realizat prinderea în flagrant a unui bărbat, persoană fără calitate specială, în timp ce oferea su- ma de 500 de lei, cu titlu de mită, unor agenți de poliție din cadrul Inspecto- ratului Județean de Poliție Gorj – Sec- ția 6 Poliție Rurală Târgu-Cărbunești, pentru a nu fi luate măsurile legale îm- potriva sa. În fapt, un echipaj format din doi agenți de poliție, în timpul exer- citării atribuțiilor de serviciu, au oprit în trafic o autoutilitară condusă de un băr- bat din municipiul Târgu-Jiu, județul Gorj. În urma verificărilor efectuate, agenții de poliție au constatat că auto- vehiculul are inspecția tehnică perio- dică expirată. După ce i s-a adus la cu- noștință faptul că urmează să-i fie reținute certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numerele de înmatricu- lare, conducătorul auto a oferit, cu titlu de mită, suma de 500 de lei celor doi polițiști pentru a nu dispune măsurile legale, însă agenții de poliție au refu-
(Art. 290 – Darea de mită: (1) Pro- misiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condițiile arătate în art. 289, se pedepsește cu închisoa- rea de la 2 la 7 ani. (2) Fapta prevăzu- tă în alin. (1) nu constituie infracțiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mita. (3) Mituitorul nu se pe- depsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.)
(Art. 289 – Luarea de mită: (1) Fapta funcționarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primește bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori ac- ceptă promisiunea unor astfel de fo- loase, în legătură cu îndeplinirea, ne- îndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndato- ririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exerci- tării dreptului de a ocupa o funcție pu- blică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a să- vârșit fapta...)”
În scenariile de mai sus, ne regă- sim sau ne putem regăsi, ipotetic vor- bind, oricând, iar scenariile sunt, din păcate, realități. Putem fi actorii sau putem fi regizorii acestora. Dar să-i lăsăm lui Caragiale „Lanțul slăbiciu- nilor”, iar noi să îl întrerupem, prin ati- tudinea noastră. Și, dacă nimerim, din întâmplare, într-o piesă de-a lui „Conu’”, să jucăm un rol de cetățean cu simț civic și să sunăm la Call- Center-ul Anticorupție – 0800.806.806, unde se află regizorul, Direcția Gene- rale Anticorupție, care vă va da îndru- mările legale pentru a câștiga ,„Oscarul Integrității”!
62 .................................................................................................................................................. martie 2019
Comisar de poliție Mariana MIREA
Serviciul Prevenire DGA






































































   60   61   62   63   64