Page 40 - Revista ZIUA Cargo aprilie 2019
P. 40

Viteză cu
cF onsecințe
  Fiecare dintre noi este responsabil moral pentru propriile alegeri și responsabil legal pentru acțiunile sale, iar această
responsabilitate depinde de maniera în care acționăm.
• Art. 290
uncționarii publici au ca prin- decât cea constatată, în scopul neapli- cipală obligație de serviciu apli- cării unei amenzi sau a sancțiuni supli- carea și respectarea întocmai mentare de suspendare a dreptului
(1) Promisiunea, oferirea sau da- rea de bani ori alte foloase, în condițiile arătate în art. 289, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
a legii, dar unii dintre ei aleg să renun- de a conduce pe drumurile publice.
țe la această obligație. Mai mult decât atât, unii dintre funcționarii publici – polițiști, înțeleg să uzeze de autoritatea cu care au fost investiți în scopul obți- nerii de bani sau alte foloase care nu li se cuvin. Participanții la traficul rutier, care se intersectează cu astfel de ati- tudini, trebuie să conștientizeze că ris- cul la care se expun este mai mare dacă profită de incorectitudinea func- ționarului, comparativ cu cel de a su- porta consecința unei sancțiuni contra- venționale.
Aceste alegeri greșite au condus la condamnarea definitivă, în 2018, a celor 8 lucrători de poliție pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și fals intelectual în formă continuată, dar și a 39 de inculpați (par- ticipanți la traficul rutier) pentru săvâr- șirea infracțiunii de dare de mită, dintre care 9 și pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la fals intelectual.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1) nu constituie infracțiune atunci când mi- tuitorul a fost constrâns prin orice mij- loace de către cel care a luat mită.
ANTICORUPȚIE
Lipsa de integritate se plătește
• Art. 289
(5) Banii, valorile sau orice alte bunuri oferite sau date sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.
Spre exemplificare, între 22 aprilie și 18 mai 2016, lucrători de poliție din cadrul Poliției Municipiului Piatra Neamț au fost desemnați să efectueze activități de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de excesul de viteză. În acest context, lucrătorii de poliție menționați au ales să nu respecte această obliga- ție și au acceptat sume de bani, cuprin- se între 50 și 400 de lei, de la mai mulți conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu pri- vind constatarea și sancționarea con- travențiilor la regimul circulației.
(1) Fapta funcționarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primește bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzie- rea îndeplinirii unui act ce intră în în- datoririle sale de serviciu sau în legă- tură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și inter- zicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta.
Participanții la traficul rutier din exemplul prezentat, folosindu-se de disponibilitatea lucrătorilor de poliție de a primi sume de bani și, pentru a nu fi sancționați, au profitat de această atitudine, comportament motivat atât de nevoia lor de păstrare a dreptului de a conduce, cât și de cuantumul ridicat al amenzilor contravenționale prevăzute de legislația în vigoare. Rigoarea legii penale se întinde și asu- pra acestui comportament al partici- panților la trafic, astfel că, în locul unei sancțiuni contravenționale, cei 39 de conducători auto au primit o pedeapsă cu închisoare.
Participanții la trafic au beneficiat, inițial, de atitudinea lipsită de integri- tate a polițiștilor, reușind să îi deter- mine pe aceștia fie să nu aplice o sancțiune, fie să falsifice procesele verbale de constatare a contravenției, cu ocazia întocmirii acestora, prin atestarea în cuprinsul lor a unor fapte necorespunzătoare adevărului, res- pectiv consemnarea unei alte abateri
(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârșită de una dintre persoanele prevăzute în art. 175 alin. (2), consti- tuie infracțiune numai când este comi- să în legătură cu neîndeplinirea, întâr- zierea îndeplinirii unui act privitor la îndatoririle sale legale sau în legătură cu efectuarea unui act contrar acestor îndatoriri.
Vă reamintim că Direcția Generală Anticorupție vă pune la dispoziție Call center-ul anticorupție 0800.806.806.
Ce spune legea
(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri date se restituie persoanei care le-a dat, dacă acestea au fost date în cazul prevăzut în alin. (2) sau date după denunțul prevăzut în alin. (3).
(3) Banii, valorile sau orice alte bu- nuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.
Comisar-șef de poliție Viorela BUCUR Direcția Generală Anticorupție, Serviciul Prevenire
(3) Mituitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca or- ganul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.
 40 .................................................................................................................................................... aprilie 2019








































































   38   39   40   41   42