Page 36 - Revista ZIUA Cargo mai 2019
P. 36

Contestăm amenzile?...
  A diversificat.
menzile reprezintă, fără îndoială, un subiect de actualitate în orice moment... dar, în ultimii 4 ani, o dată cu introducerea de către fiecare stat membru UE a unor legi protecționiste, s-au
înăsprit controalele de tot felul, iar temele abordate s-au
stăzi, în afara controalelor normale și amenzilor pentru nerespectarea normelor de
În general, în afara sancțiunilor de radar, care vin la sediul firmei, celelalte tipuri de amenzi, pentru care se emit procese verbale de constatare, sunt acordate în valoare acoperitoare, de peste 1.000-2.000 de euro, putând ajun- ge, în unele cazuri, la peste 10.000 de euro (pentru descoperirea migranților în compartimentul de mărfuri la trece- rea dintre Franța și Marea Britanie).
Cristian Helwig
 circulație sau pentru probleme tehnice nerezolvate, ce apar din cauza rula- jului normal, la tractor sau semiremor- că, au apărut foarte multe spețe pentru care autoritățile de control din fiecare stat al UE pot acorda, în multe cazuri „arbitrar și după bunul plac”, amenzi dintr-o gamă variată, pentru abateri de la diversele norme și legi, interpre- tate personal.
Motivele pentru care sunt acordate aceste amenzi pleacă de la lipsa unor documente ce trebuie să se regăseas- că la camion, erori de citire tahograf, nedescărcare tahograf, defecțiuni teh- nice la sistemul de iluminare și frânare, uzura anvelopelor și ajung la neres- pectarea obligativității de a folosi hote- lul pentru efectuarea repausului nor- mal de 45 de ore etc.
verbale către firmă, împreună cu o declarație în scris a șoferului în care să explice împrejurările în care s-a acordat amenda și, foarte important, să descrie și comportamentul repre- zentanților autorităților care efectuează controlul și întocmesc procesul verbal pentru constatarea contravenției.
Nu vreau să intru în detalii, dar, în multe cazuri, necunoașterea unei limbi străine de către conducătorul auto pro- fesionist, ce ne reprezintă firma, poate genera acest tip de comportament din partea autorităților.
Indiferent de valoarea amenzii, vă recomand, în cele mai multe cazuri, să faceți contestație. În urma contes- tației, se va fixa valoarea reală a amenzii, de către Judecătoria abilitată în acest sens.
Declarația șoferului trebuie tradusă în limba țării în care s-a încasat amen- da și, împreună cu contestația, trebuie trimisă autorității emitente, în general către Judecătoria îndrituită să rezolve aceste contestații.
CONSULTANȚĂ
În decursul exercițiului financiar anual al unei firme medii sau mici de transport, nu am întâlnit bugetarea amenzilor dar și, mai grav, nu am găsit bugetarea asistenței juridice externe, pentru situații deosebite sau amenzi cu cuantum foarte mare, ce trebuie contestate.
Este clar că, în contextul actual, în care concurența devine din ce în ce mai acerbă în domeniul transpor- turilor rutiere, unele dintre firmele străine fiind protejate de autoritățile locale, trebuie să fim prevăzători, să instruim șoferii pentru toate proble- mele ce pot apărea, să avem toate documentele în ordine din punct de vedere legal și, nu în ultimul rând, să fim pregătiți să intervenim în cazul în care compania este amendată.
În foarte multe cazuri, pentru amenzi din Franța, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Italia și Elveția, sumele reale ale amenzilor sunt de doar 30% din valoarea inițială.
De aceea, din experiență, vă reco- mand achitarea acestora de urgență (există metode moderne de plată și las această parte pentru un episod viitor). În general, autoritățile din țările respec- tive blochează camionul până la efec- tuarea plății. De asemenea, este indi- cată urgentarea transmiterii proceselor
Toate aceste procese
verbale au înscris, spre
final sau pe verso, un paragraf în care este stipulat termenul în care se poate face contestația amenzii, de obicei 30 zile, și unde trebuie trimise documentele doveditoare împreună cu contestația.
36 ........................................................................................................................................................ mai 2019
În unele cazuri, va fi necesar să apelați la reprezentanții firmei dum- neavoastră din țara respectivă (ori- cum, plătiți acest serviciu obligatoriu în mai toate țările din UE), sau chiar să angajați un avocat pentru a vă re- prezenta. Faceți, totuși, înainte, o veri- ficare ca serviciile prestate să nu coste mai mult decât suma recuperată.
 În cele mai multe cazuri, dacă nu a fost anulat procesul verbal, am reușit să reducem aceste amenzi și ne-au fost rambursate diferențele.
La ora actuală, și în România sunt firme care fac acest serviciu, contra unui comision de succes din sumele recuperate.
Cristian HELWIG
senior consultant HELP și Asociații cristian@helwig.ro








































































   34   35   36   37   38