Page 40 - ZIUA Cargo iunie 2019
P. 40

Încă o porțiune din Autostrada Transilvania, gata anul acesta
   Secțiunea 3C3 Biharia-Borș, din cadrul Autostrăzii Transilvania, va fi gata până la sfârșitul acestui an, pro- mite antreprenorul. Ministrul Răzvan Cuc a fost prezent la debutul lucrărilor și l-a asigurat că Guvernul îl va ajuta, prin programul de accelerare, să rea- lizeze acest obiectiv. „Adică îi vom pune la dispoziție fonduri suplimentare față de valoarea contractului, pentru a putea mări și capacitatea de lucru, ca să lucreze și în timpul nopții și să-și aducă utilaje suplimentare”, a spus șeful de la Transporturi. Această por- țiune, de 5,35 km, cuprinde un nod rutier la Biharia, în nordul municipiului Oradea. Contractul, în valoare de 134 de milioane de lei, a fost semnat în decembrie 2018 cu Trameco (parte din grupul Selina) și a prevăzut 4 luni de proiectare. Alte 15 luni sunt pentru execuția lucrărilor. Pe această secțiu- ne din Autostrada Transilvania, se vor construi cinci pasaje, dintre care unul peste autostradă, iar pe traseul către granița cu Ungaria se va amenaja și o parcare, în proximitatea frontierei.
valoarea estimată. După intrarea în șantier, constructorul a constatat că este nevoie de consolidarea terenului – adică lucrări suplimentare. Pentru acestea, CNAIR a organizat licitație abia în septembrie 2017, dar antrepre- norul italian a reziliat contractul în luna mai 2018, la stadiul fizic de 40%. Acum, valoarea diferenței de lucrări este estimată la circa 207 milioane de lei, fără TVA. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 23 iulie 2019. Varianta ocolitoare a orașului Târgu Jiu va avea o lungime de aproximativ 20 de km, pe care vor trebui constru- ite, în termen de 18 luni, 3 noduri ru- tiere, 2 intersecții giratorii, 4 poduri și 8 pasaje. După finalizarea lucrărilor, accesul pe această variantă se va face din DN66 (E79), de la km 69+800 (kilometraj pe DN66), atât către est (14,9 km), cât și către vest (5,07 km). Perioada minimă de garanție a lucră- rilor va fi de minim 5 ani, dar poate fi majorată până la 7 ani.
Autostrada Brașov-Bacău este prevăzută în Master Planul General de Transport pentru a fi realizată în perioada 2023-2027. Valoarea inves- tiției pentru autostradă este estimată la 1,8 miliarde de euro.
Șantierul avansează și pe seg- mentul Iernut-Chețani, de 17,9 km. Constructorul, asocierea Astaldi-Max Bögl, a realizat aproximativ 64% din lucrări, potrivit CNAIR. Inaugurarea la finalul acestui an va fi condiționată și de finalizarea, de către Straco, antre- prenorul de pe sectorul vecin, a bre- telelor de acces necesare din nodul Chețani.
Autostrada Brașov- Bacău, la proiectare
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a dispus rezilierea contractului pentru Centura Tecuci. Lucrările la cei 7 km de centură trenează de 5 ani, deși ar fi trebuit finalizate în 12 luni. Ele nu se află la primul constructor. Vechiul contract, atribuit, în martie 2012, companiei portugheze Soares da Costa, a fost reziliat în 2013, după doar 14% din investiție executată. La licitația lansată în 2011, au depus ofer- te 10 companii și asocieri. O nouă lici- tație a fost tărăgănată timp de 2 ani, astfel că abia în luna mai 2015 a fost semnat noul contract. Lucrările ar fi trebuit să fie gata la sfârșitul anului 2016. Valoarea contractului a fost de 64 de milioane de lei (14,5 milioane de euro), cu TVA, pentru finalizarea lucrării. Finanțarea investiției este cofi- nanțată 85% din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Pro- iectată prima oară acum 14 ani, Cen- tura Tecuci urma să aibă două pasaje, 8 podețe și două intersecții.
Licitație pentru finalizarea Centurii Tg. Jiu
Compania de Administrare a Infra- structurii Rutiere a lansat licitația pen- tru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic al autostrăzii Brașov-Bacău, ce va avea o lungime de 160 de kilometri. Valoarea contrac- tului este de până la 35,27 milioane lei, fără TVA. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene. Firmele intere- sate pot depune oferte până pe 8 iulie. Câștigătoarea va avea la dispoziție 2 ani și jumătate pentru realizarea acestui proiect.
CNAIR a lansat licitația pentru fi- nalizarea lucrărilor de construire a va- riantei de ocolire a municipiului Târgu Jiu. Inițial, contractul a fost semnat, în noiembrie 2013, cu italienii de la Collini, care au câștigat licitația cu o ofertă de aproximativ 151 de milioane de lei, fără TVA, la jumătate față de
Exproprieri la Pasajul Domnești
40 ...................................................................................................................................................... iunie 2019
Contractul pentru Centura Tecuci, reziliat
ACTUALITATE
Guvernul a aprobat declanșarea procedurilor de expropriere a 127 de imobile, proprietate privată, situate în zona lucrărilor pentru pasajul suprate- ran Domnești, de la intersecția Centurii București cu DJ602. Este vorba des- pre amplasamentul suplimentar care face parte din coridorul de expropriere al lucrării, pe raza Sectorului 6 al Mu- nicipiului București și a localităților Domnești, Bragadiru și Clinceni, din județul Ilfov. Cele 127 de imobile vor fi expropriate de pe o zonă de apro- ximativ 35.000 mp.Magda SEVERIN
 magda.severin@ziuacargo.ro



















































































   38   39   40   41   42