Page 27 - Revista ZIUA Cargo august 2019
P. 27

   Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor: „Dacă mă luam după promisiunile antreprenorilor, probabil aș fi anunțat că 140 de kilometri de autostradă vor fi gata anul acesta, dar m-am uitat la ce se poate finaliza și am anunțat 100 de kilometri”.
„bariere birocratice”, dar și lipsa fon- durilor guvernamentale pentru finanța- rea integrală a proiectului. „După cum știți, Autostrada Comarnic-Brașov este în parteneriat public-privat. Am avut solicitare din partea unei societăți chinezo-turce. Eu am hotărât, împreu- nă cu colegii mei, să scoatem din par- teneriat public-privat, iar, în prima șe- dință de CSAT, această autostradă să devină de importanță națională sau de infrastructură critică, astfel încât să putem să demarăm cât mai repede lucrările, din fonduri guvernamentale”, a declarat Viorica Dăncilă. Premierul a adăugat că „birocrația este destul de mare, procedurile sunt complicate, la noi s-a format această instituție a con- testațiilor”. Este a patra încercare, a aproape tuturor guvernelor din ultimii 15 ani, de realizare prin PPP a acestei autostrăzi. De menționat, CSAT a aprobat declararea drept „obiectiv stra- tegic de interes național” a proiectul Autostrăzii Ploiești - Brașov, din care face parte tronsonul Comarnic-Brașov.
Supervizarea secțiunilor 1 și 5 Sibiu-Pitești
Compania Națională de Adminis- trare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat licitația pentru supervizarea lucrărilor la secțiunile 1 și 5 ale Auto- străzii Sibiu-Pitești. Valoarea estimată a contractului pentru Lotul 1 – Secțiu- nea 1 Sibiu-Boița (km 0-km 14) este de 6 milioane de euro, fără TVA, iar pentru Lotul 2, Secțiunea 5 – Curtea de Argeș-Pitești (km 92,6-km 123) este de 7 milioane de euro, fără TVA. Data limită de depunere a ofertelor este septembrie 2019.
Pentru Secțiunea 1, Sibiu și Boița, contractul de proiectare și execuție, cu o valoare de 612,6 milioane de lei,
fără TVA, a fost semnat în data de 14 aprilie, între CNAIR și Compania Porr Construct. Proiectarea va dura 12 luni, execuția lucrărilor – 36 de luni, iar ga- ranția – 60 de luni.
Pentru Secțiunea 5 Curtea de Argeș-Pitești, ofertele se află în stadiul de evaluare. Valoarea estimată este de 1,8 miliarde de lei, fără TVA, cu o durată a contractului de 120 de luni, din care 12 luni perioada de proiec- tare, 48 luni execuția lucrărilor și 60 de luni garanția.
Supervizarea Autostrăzii de Centură București Sud
CNAIR a scos la licitație și super- vizarea proiectării și construirii Auto- străzii de Centură București, în lungi- me de 100,9 km. Proiectul a fost împărțit în 3 porțiuni: Lotul 1 format din sectorul 1 Centura Nord (km 52-km 52,8) și sectorul 2 Centura Sud (km 52,8-km 69); Lotul 2, aferent Centurii Sud (km 69-km 85,3); Lotul 3, format din sectorul 1, aferent Centurii Sud (km 85,3-km 100,8) și sectorul 2, afe- rent Centurii Nord (km 0-km 2,5). Va- loarea estimată a procedurii de atri- buire a contractului de supervizare este de aproximativ 5 milioane de euro, fără TVA, pentru fiecare lot în parte. Data-limită pentru depunerea ofertelor este septembrie 2019.
Cele trei loturi ale Autostrăzii de Centură Sud București vor însuma aproximativ 52 de km și vor face legă- tura între autostrăzile A1 București- Pitești și A2 București-Constanța. În valoare de aproximativ 580 de milioa- ne de euro, întregul proiect va permite descongestionarea circulației în zona de sud a Bucureștiului și va asigura traficul rutier de tranzit pe segmentul
românesc al Coridorul 4 Pan-Euro- pean.
Proiectarea fiecărui lot al Autostră- zii de Centură Sud București va dura 12 luni, iar execuția, 30 de luni (2,5 ani), după atribuirea contractelor. Pen- tru Lotul 1 s-a finalizat procesul de contestare în instanță și se așteaptă motivarea acesteia. Pentru Lotul 2, contractul pentru proiectare și execu- ție, în valoare de 750,1 milioane de lei, fără TVA, a fost semnat în data de 9 martie, între CNAIR și Compania Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret. Pen- tru Lotul 3, contractul pentru proiectare și execuție, în valoare de 853,4 mili- oane de lei, fără TVA, a fost semnat în data de 14 aprilie, cu Asocierea Aktor- Euro Construct Trading '98.
Supervizarea Podului de peste Dunăre de la Brăila
CNAIR a primit două oferte pentru supervizarea proiectării și construirii Podului de la Brăila peste Dunăre. Valoarea estimată a contractului este de aproximativ 49 de milioane de lei, fără TVA. Astfel, au depus oferte Aso- cierea Metroul-Italrom Inginerie Inter- națională-Sistema Ingegneria-Arex Lider Company și Asocierea TPF Ingi- nerie-Septembrie Consulting.
Proiectul podului suspendat peste Dunăre va avea lungimea totală de 23,4 km și va cuprinde două secțiuni: podul de 1.974 metri, ce va fi pozițio- nat între km 4,6 și km 6,6 pe drumul principal Brăila-Jijila, precum și drumul principal Brăila-Jijila, cu o lungime circa 19 km și drumul de legătură cu DN22 Smârdan-Măcin, de 4,3 km.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro
august 2019 ................................................................................................................................................ 27
 ACTUALITATE
















































































   25   26   27   28   29