Page 34 - Revista ZIUA Cargo octombrie 2019
P. 34

    Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței:
„Modalitatea concretă de derulare a negocierilor, care implica prezența simultană a ofertanților la sediul autorității contractante pentru o perioadă considerabilă de timp, a favorizat comunicarea între companii.”
INFRASTRUCTURĂ
Licitații trucate,
la deszăpezire
Consiliul Concurenței a amendat cu peste 5 milioane de lei (aproximativ 1,1 milioane de euro) patru companii active în sectorul construcției de drumuri și autostrăzi, care au obținut contracte de deszăpezire la sume mult mai mari, după ce au fentat licitațiile.
 Este vorba despre firmele Diferit, amendată cu peste 2,75 mili- oane de lei, Selina – cu circa 1,33 milioane de lei, Athos – cu aproa- pe 923.000 de lei și Ritorsa Trans – cu 34.300 de lei.
Inspectorii Autorității de Concuren- ță au constatat că licitațiile organizate de CNADNR (actuala CNAIR), în anii 2012 și 2013, pentru întreținerea pe timp de iarnă a drumurilor și sectoa- relor de autostradă din administrarea Direcției Regionale Drumuri și Poduri (DRPD) Cluj, erau fie anulate, ca ur- mare a depunerii de oferte neconfor- me/inacceptabile, fie suspendate, în urma contestațiilor depuse, astfel că s-a ajuns la atribuirea serviciilor prin negociere.
Contracte atribuite prin negociere
„Deși companiile implicate au manifestat un interes crescut pentru procedurile de licitație deschisă (în cadrul fiecărui lot fiind depuse mai multe oferte) în urma suspendării sau anulării licitațiilor, negocierile s-au derulat în lipsa presiunii concurenția- le. (...) Companiile au acționat în mod concertat: contractele au fost adju- decate în cadrul procedurilor de ne- gociere, prin rotație, fiecare dintre cele patru companii câștigând cel puțin un contract, la prețuri mai mari compa- rativ cu cele ofertate în cadrul proce- durilor de licitație deschisă”, a expli-
cat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliul Concurenței.
„CNAIR să organizeze mai din timp licitațiile”
Reprezentantul Autorității de Con- curență recomandă îmbunătățirea mo- dalității concrete de organizare a licita- țiilor pentru deszăpezire, astfel încât să se elimine orice posibilitate de tru- care a acestora prin înțelegeri între participanți.
Astfel, Bogdan Chirițoiu le solicită reprezentanților Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutie- re (CNAIR) „să evite, pe cât posibil, situațiile în care se ajunge la negocieri cu participanții la licitații, având în vedere că, de cele mai multe ori, în aceste cazuri, prețurile de atribuire sunt mai mari, comparativ cu cele ofer- tate în cadrul procedurilor de licitația deschisă”.
Prin urmare, CNAIR trebuie să or- ganizeze licitațiile cu mai mult timp înainte, pentru a nu se ajunge în situa-
ția de a invoca caracterul de urgență al atribuirii serviciilor (cum este cazul serviciilor de deszăpezire), ceea ce ar impune trecerea direct în faza de negociere. „În același timp, CNAIR trebuie să ia măsuri pentru a reduce gradul de contestare a licitațiilor, având în vedere că acestea suspendă proce- durile, iar procesul de atribuire întârzie foarte mult. Acest lucru conduce la invocarea caracterului de urgență și, implicit, demararea procedurilor de negociere directă”, precizează Autori- tatea de Concurență.
Principiile concurențiale trebuie respectate
De asemenea, CNAIR trebuie să asigure respectarea principiilor concu- rențiale, în cadrul procedurilor de lici- tație, care să nu faciliteze realizarea unei înțelegeri între participanții la lici- tații, să evite prezența simultană la lici- tație a companiilor participante la sediul autorității pe parcursul derulării proce- durilor de negociere, prin stabilirea unor intervale orare diferite pentru ședințele de negociere cu ofertanții, negocierea tuturor ofertelor depuse de o companie în cadrul intervalului respectiv.
În același timp, Formularul de ofertă finală, document care se com- pletează de către ofertant ulterior ședinței de negociere și care reflectă valoarea finală a ofertei financiare, nu trebuie completat în prezența compa- niilor concurente.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro
 34.............................................................................................................................................. octombrie 2019
ACTUALITATE












































































   32   33   34   35   36