Page 54 - Revista ZIUA Cargo octombrie 2019
P. 54

ANTICORUPȚIE
Corupția chiar
te condamnă!
„A fi responsabil față de sine înseamnă a-ți respecta propria demnitate”, afirma Kant, dar se pare că responsabilitatea și demnitatea sunt înțelese cu totul altfel de către unii dintre funcționarii publici. Și nu doar de către ei. Mai ales când timpul de așteptare pentru obținerea permisului de conducere este „prea lung”.
  Aducem în atenția cititorilor re- vistei Ziua Cargo un caz de acum câteva luni, când Curtea de Apel Cluj a dispus condamnarea definitivă a 5 inculpați, între care un ofițer de poliție și un agent de poliție din cadrul Serviciului Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Ve- hiculelor Bistrița, cercetați pentru fapte de corupție, într-un dosar instrumentat cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bistrița- Năsăud, sub coordonarea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj.
Instanța de judecată a sancționat conduita non-etică a celor 2 lucrători de poliție care au pretins și primit, di- rect sau prin intermediari, de la mai multe persoane, sume de bani și fo- loase necuvenite (material lemnos), pentru a facilita unor candidați promo- varea examenului practic pentru obți- nerea permisului de conducere, con- damnându-i la pedeapsa cu închisoare de 2 ani și 4 luni pentru comiterea in- fracțiunii de luare de mită (3 acte ma- teriale) de către ofițerul de poliție, res- pectiv la 1 an și 10 luni de închisoare pentru comiterea infracțiunii de com- plicitate la dare de mită (2 acte mate- riale), în cazul agentului de poliție.
Ceilalți 3 inculpați (fără calitate specială), afectați de atitudinea proac- tivă a polițiștilor pentru obținerea de sume de bani și foloase necuvenite, au fost condamnați la închisoare între 1 an și 6 luni și 2 ani și 10 luni pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență.
În acest context, vă reamintim prevederile
art. 290 Cp...
(1) Promisiunea, oferirea sau da- rea de bani ori alte foloase, în condițiile arătate în art. 289, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani;
(2) Fapta prevăzută în alin. (1) nu constituie infracțiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mită;
(3) Mituitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca or- ganul de urmărire penală să fi fost se- sizat cu privire la aceasta.
...și ale art. 289 Cp
Fapta funcționarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primește bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de
foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întâr- zierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în le- gătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzi- cerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică ori de a exercita pro- fesia sau activitatea în executarea că- reia a săvârșit fapta.
Funcționarii publici au ca principală obligație de serviciu aplicarea și respec- tarea întocmai a legii, chiar dacă unii dintre ei aleg să renunțe la această obligație. Iar această alegere condam- nă. Totodată, în situațiile de relaționare cu funcționarii publici din cadrul MAI, și dumneavoastră, stimați cititori, puteți contribui la combaterea corupției.
Viorela BUCUR
comisar-șef de poliție Direcția Generală Anticorupție, Serviciul Prevenire
 ACTUALITATE
 54.............................................................................................................................................. octombrie 2019















































































   52   53   54   55   56