Page 53 - Revista ZIUA Cargo octombrie 2019
P. 53

  în somn vor trebui, în urma unui con- sult medical, să obțină un aviz auto- rizat, înainte de eliberarea sau reîn- noirea permisului de conducere. UE recomandă ca avizul medical în astfel de cazuri să fie reînnoit la intervale care nu depășesc trei ani pentru conducătorii auto din grupa 1 (amatori) și un an pentru conducătorii auto din grupa 2 (profesioniști).
Toata lumea, transportatorii, șofe- rii, specialiștii în medicina muncii și în siguranța rutieră sunt de acord că sănătatea conducătorilor auto repre- zintă o problemă prioritară. O proble- mă care, nerezolvată, sau (așa cum
se întâmplă de multe ori acum) con- siderată minoră, poate afecta serios eficiența unei firme de transport, mai mult, poate duce la evenimente nedo- rite, la decese, accidente de circulație, creșterea zilelor de concediu medical.
Studiile arată că mulți șoferi nu știu ce lucruri pot face, cu puțin efort, pentru a-și păstra o stare bună de sănătate.
Bineînțeles că fiecare poate deci- de singur ce fel de viață își dorește să ducă, poate lua decizii privind ali- mentația sau mișcarea pe care o face.
O dieta corectă, mișcările fizice pentru a combate atât sedentarismul, cât și postura la volan, relaționarea socială, legătura permanentă cu fa- milia în timpul curselor lungi, iată doar câteva sfaturi utile pentru șoferi. Tratarea cu seriozitate și la timp a apariției unor simptome care pot afec- ta sănătatea, efectuarea periodică a unui set de analize, a examenului medical și psihologic de siguranță și a examenului de medicina muncii sunt tot atâtea posibilități de a afla cu „un minut mai devreme” dacă starea de sănătate a șoferului este în suferință.
Închei cu mesajul unui șofer, pos- tat pe o rețea de socializare:
„Pe lângă faptul că mi-am făcut asigurare de viață, de invaliditate și de sănătate, mi-am făcut și un set com- plet de analize cu rezultate destul de bune, dar la inimă nu stau atât de bine, am tensiunea cam mare, ăsta ar fi un semn. Am primit un tratament, iau pastile, dar sunt conștient că poate fi un început și ceva nedorit se poate întâmpla”.
psiholog pr. Cristian SANDU
cabinet de psihologie autorizat e-mail: psih.cristian.sandu@gmail.com tel.: 0751.364.575
PUBLICITATE
  CONSULTANȚĂ























































































   51   52   53   54   55