Page 69 - Revista ZIUA Cargo octombrie 2019
P. 69

   Sprinter Travel 75, cu capacitate de 21+1 locuri.
Secțiunea dedicată vehiculelor Setra adăpostește soluții personalizate pentru transport cu autocarul. Gama se extinde de la Setra MultiClass S 415 LE pentru servicii rurale, până la Setra ComfortClass S 515 HD, Setra TopClass S 516 HDH high-decker și Setra TopClass S 531 DT double- decker.
MAN, electromobiltate pentru toți
MAN a anunțat câteva premiere pentru Busworld 2019. Printre acestea se numără MAN Lion’s City 19 și mini- buzul electric MAN eTGE. De aseme- nea, primesc botezul publicului și mo- delul Lion’s Intercity, echipat cu motor D15, precum și MAN TGE City.
Trebuie menționat și faptul că standul de la Busworld găzduiește și modelul electric MAN Lion’s City E, care va fi încredințat operatorului din Hamburg VHH pentru teste-pilot în condiții reale de operare. Aceste teste vor conduce la intrarea în producția de serie, în a doua jumătate a lui 2020, la fabrica poloneză de la Starak- howice.
MAN Lion’s City E este un autobuz de 12 m, cu 35 de scaune. Cea mai importantă diferență față de versiunile diesel, pe gaz natural sau hibride este absența tunelului motorului, pozițio- narea bateriilor pe acoperiș și cele patru scaune suplimentare din partea posterioară. Lanțul cinematic integral electric asigură o autonomie de 200 km, sau până la 270 km în condiții bune de trafic, pe parcursul întregii durate de viață a bateriilor.
O altă premieră MAN este Lion’s City 19 EfficientHybrid, cu o lungime de 18,75 m și cu 38 de locuri. Modelul este propulsat de un motor diesel D1556 LOH, capabil să dezvolte o putere maximă de 360 CP, Euro 6 Step D. Echipat cu sistemul MAN EfficientHybrid, autobuzul devine și mai economic, și mai ecologic. Func- ția stop-start se asigură de faptul că vehiculul este, de asemenea, silen- țios și aproape cu zero emisii, atunci când se oprește.
Solaris, mobilitate fără emisii
Solaris expune la Busworld trei vehicule cu emisii zero: Urbino 12 pe hi- drogen, Urbino 18 electric și Trollino 24, un troleibuz cu baterii. Mai mult decât atât, Solaris prezintă publicului noua baterie High Energy+, cu o capacitate maximă de 550 kWh, pe autobuzul ar- ticulat.
Urbino 18 electric este echipat cu numeroase sisteme avansate de sigu- ranță, cum ar fi CMS (sistem de con- tracarare a coliziunilor), care se bazea- ză pe un radar frontal ce detectează riscul unei coliziuni. Atunci când este cazul, sistemul frânează, reducând viteza și diminuând consecințele unei potențiale coliziuni. Autobuzul dispune, de asemenea, de camere în loc de oglinzile laterale, care asigură o vizi- bilitate îmbunătățită în orice condiții, inclusiv pe timp de noapte.
De asemenea, producătorul or- ganizează, în fiecare zi a târgului, foru- mul Solaris Talks, prin care dorește să își împărtășească experiența și in- formațiile despre produse, dar și să discute despre tehnologiile moderne din domeniul electromobilității și nu numai.
(Va urma)
Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro
 octombrie 2019 ............................................................................................................................................ 69
 AUTOBUZE ȘI SERVICII



















































































   67   68   69   70   71