Page 42 - Revista Ziua Cargo februarie 2020 ZIUA Cargo
P. 42

 PREDICȚII PENTRU PIAȚA IMOBILIARĂ DIN ROMÂNIA, ÎN 2020
 În România, piața imobiliară continuă să crească, în 2020, pe toate segmentele, însă într-un ritm ceva mai lent, comparativ cu evoluția din ultimii ani, estimează consultanții Colliers International.
Segmentul imobiliar oferă, în continuare, oportunități de investiții, în special celor care se pot adapta la o lichiditate mai redusă, în condițiile în care există potențial pentru venituri constante pe termen lung și pentru creșterea valorii capitalului investit. Anul trecut, construcțiile și tranzacțiile imobiliare au avut o contribuție de aproape un punct procentual la creșterea economică de 4% a României, înregistrată în primele trei trimestre. Totuși, reducerea ritmului de creștere economică în 2020 va influența și evoluția pieței imobiliare, chiar dacă performanța economică a României va fi mai bună decât în majoritatea țărilor din UE. 2020 prefigurează creșteri și pe segmentul spațiilor industriale și logistice, în contextul în care stocul de circa
4,6 milioane mp de spații logistice și industriale moderne din țară este la jumătate față de cel din Cehia și de patru ori mai mic decât cel din Polonia. Aproximativ 500.000 mp de noi spații pentru depozitare
ar putea fi gata, acestea fiind construite de dezvoltatori care până nu demult erau mai activi în segmentul rezidențial sau de birouri. Asta înseamnă că România va atinge pragul de 5 milioane mp de spații moderne de depozitare, în 2020.
Centre comerciale în zone consacrate de birouri vor continua să se dezvolte, pe fondul unui consum mai sănătos. Proprietarii centrelor comerciale vor continua să se concentreze pe îmbunătățirea experienței clienților, cu un accent special pe partea de agrement. Dezvoltatorii vor căuta sinergii: noile mall-uri, de exemplu, se vor construi în zone consacrate de birouri sau vor avea propriile componente de birou sau rezidențial atașate. Inclusiv apariția spațiilor de birouri partajate, în centrele comerciale, este o opțiune atractivă. În ceea ce privește segmentul de retail, va continua expansiunea în orașele mici și mijlocii, unde există deficit de spații moderne în domeniu.
     CONCENTRARE PE DIGITALIZARE ȘI ROBOTIZARE
Afacerile din sectorul de tehnologie din România, de la cercetare-dezvoltare în inginerie, la echipamente
automatizate și software, vor atinge, în acest an, nivelul de 55 de miliarde de lei, cifră mai mult decât dublă față de nivelul din 2010. Industria românească se află la momentul unor decizii strategice – trebuie să facă pasul spre robotizare și digitalizare, spre Factory 4.0,
în ton cu schimbările majore la nivel internațional, arată o analiză realizată de experții de la Frames și Academia Industrială.
Economia mondială face, deja, pasul către Factory 4.0, considerată a patra revoluție
industrială, iar cel mai relevant exemplu de transformări majore, dincolo de dinamica sectorului de software, îl reprezintă evoluția industriei auto care, în următorii 10 ani, își propune să renunțe la producția de automobile cu motoare termice și să se concentreze pe automobilele electrice, dotate cu inteligență artificială.
IMPACTUL BREXIT ASUPRA ECONOMIEI ROMÂNEȘTI
Procesul de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană va afecta marginal economia locală, Regatul Unit fiind al 9-lea partener comercial al României și ocupând ultimul loc în clasamentul celor mai mari 10 investitori străini direcți în România, în 2018, potrivit analizei KeysFin „The BREXIT effect”.
În România, există peste 1.600 de companii cu acționariat din Regatul Unit, conform datelor publicate de companii la Ministerul Finanțelor Publice. Dintre acestea, aproximativ 1.300 au o pondere directă, majoritară, care depășește 50%, a investițiilor britanice. Cifra de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din Marea Britanie a fost de aproximativ 20 de miliarde de lei, în 2018. „Legăturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie poziționează România printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale Brexit-ului, impactul direct pe plan local fiind marginal. Unul dintre principalele riscuri economice pe care le vedem legate de acest eveniment este, însă, contagiunea ce ar putea fi generată de un proces necontrolat de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, a declarat Roxana Popescu, managing director KeysFin.
 42 .............................................................................................................................................. februarie 2020
ȘTIRI


















































































   40   41   42   43   44