Page 56 - Revista Ziua Cargo februarie 2020 ZIUA Cargo
P. 56

   Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării:
„Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit, pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ.”
 Licențele de traseu pentru București-Ilfov au fost prelungite
Licențele de traseu deținute de operatorii care efectuează servicii regulate de transport de pasageri între municipiul București și localitățile din Ilfov au fost prelungite până la data de 31 decembrie 2020, prin ordonanță de urgență. OUG 89/2019, adoptată de Guvernul Orban în data de 30 decembrie și publicată în Monitorul Oficial în ultima zi a anului, a fost decisă la solicitarea operatorilor de transport care dețin licențe de traseu valabile pe traseele cuprinse în actualul program de transport, în baza căruia se efectuează serviciile regulate de transport. Autoritatea Rutieră Română (ARR) a stabilit, potrivit legii, procedura și modalitatea de prelungire a valabilității licențelor de traseu însoțite de graficele de circulație, „pentru autobuzele deținute și nominalizate de către operatori, cu plata tarifului aferent, potrivit legii, care vor avea valabilitate până la data de 31 decembrie 2020, dar nu mai târziu de data atribuirii de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public a obligației prestării serviciului de transport public către operatorii de transport”.
OUG pentru
decontarea transportului
elevilor
Guvernul Orban a eliminat, Ordonanța de Urgență 15/2020, noțiunea de „abonament” din Legea Educației Naționale (LEN 1/2011), astfel încât să le permită elevilor decontarea cheltuielilor făcute cu transportul, chiar dacă nu dețin un abonament.
Ordonanța vine după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că abrogarea OUG 51/2019, printr-o lege pentru care Guvernul Orban și-a asumat răspunde- rea, în 4 decembrie 2019, este necon- stituțională.
În aceste condiții, ministrul Educa- ției, Monica Anisie, a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării și ai asociațiilor de elevi, pentru a găsi o soluție. Astfel, a apărut ordonanța de urgență.
Modificări în Legea educației
Concret, au fost aduse modificări articolului 84 din Legea 1/2011: „Ele- vilor de nivel liceal care nu pot fi școla- rizați în localitatea de domiciliu la fili- era/profilul/specializarea solicitată li se decontează cheltuielile de transport în limita a 50 km, sau li se asigură de- contarea sumei ce reprezintă contra- valoarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, din bugetul Ministerului Educației și Cercetării, prin unitățile de învățământ la care sunt școlarizați. Decontarea se realizează pe baza do- cumentelor justificative, emise de ope- ratorii de transport rutier. (...) Operatorii de transport rutier au obligația să asi- gure transportul rutier al elevilor”.
În termen de 30 zile de la data pu- blicării OUG, Ministerul Educației va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru apro- barea metodologiei de calcul și stabi- lirea tarifului maxim per kilometru afe- rent abonamentului de transport și să prevadă noi tarife maximale.
Acordarea licențelor ar putea fi condiționată
Viceprim-ministrul Raluca Turcan a anunțat că Guvernul evaluează po- sibilitatea condiționării eliberării licen- țelor către transportatori de acordarea unor gratuități pentru elevii navetiști.
„Așteptăm motivarea Curții Con- stituționale. Până atunci, adoptăm o
ordonanță de urgență pentru a scoate noțiunea de abonament din Legea Educației Naționale, pentru a pune actul normativ în acord cu decizia CCR. Suntem într-o evaluare privind numărul de elevi navetiști, cursele par- curse de ei, sumele necesare pentru decontarea integrală și inclusiv posi- bilitatea condiționării licențelor trans- portatorilor de realizarea transportului
gratuit pentru elevii navetiști. Și vom propune o ordonanță de urgență pen- tru a corecta această gravă deficiență care, practic, duce la nerespectarea unui articol constituțional pentru elevi, și anume educație gratuită”, a precizat Raluca Turcan.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro
   56 .............................................................................................................................................. februarie 2020
ACTUALITATE













































































   54   55   56   57   58