Page 12 - Revista ZIUA CARGO
P. 12

Diminuarea încasărilor cu 25%, pentru CSU
Pentru obținerea CSU, în situația în care activitatea nu este închisă prin dispoziția autorității, întreprinderile mici și mijlocii (IMM) vor declara pe propria răspundere diminuarea încasărilor pe luna martie, cu cel puțin 25% față de media primelor două luni ale anului. Acest certificat mai poate fi utilizat pentru scutirea de penalități în execu- tarea contractelor cu autoritățile pu- blice, dar și pentru invocarea cazului de forță majoră, în contractele cu par- tenerii privați (OUG 29/2020). Cu pri- vire la acest din urmă remediu, e bine de știut că un CSU nu oferă însăși scutirea de răspundere contractuală, neavând forța unui aviz de forță ma- joră eliberat, în schimbul unui tarif de 500 de euro, de Camera de Comerț și Industrie (CCIR). Cât timp obținerea unui aviz CCIR pentru fiecare contract activ poate deveni extrem de anevo- ioasă și oneroasă, posesorii CSU au opțiunea de a utiliza acest certificat pentru angajarea, cu bună-credință, în negocieri cu partenerii lor, pentru identificarea unor soluții comune de depășire a crizei și menținerea echili- brului contractual.
Subvenție pentru șomajul tehnic
CSU nu mai este, în schimb, nece- sar la accesarea subvenției pentru șo- majul tehnic, în valoare de 75% din salariul de bază al personalului a cărui
activitate a fost întreruptă (OUG 32/2020). Angajatorul este scutit și de contribuția asiguratorie pentru muncă de 2,5% din șomajul tehnic și, de ase- menea, numai dacă fondul de salarii îi permite, poate suplimenta indemni- zația acordată de stat, în condițiile în care 75% din salariul de bază ar depăși valoarea maximă acordată de stat, de 4.072 de lei. Pentru salariații activi, este bine să reamintim anga- jatorilor că legea impune prioritate la plata salariilor, acestea urmând a fi achitate înaintea oricăror altor obligații bănești (Codul muncii).
Pentru a răspunde nevoilor curente de capital de lucru, statul a aprobat măsuri de facilitare a accesului la noi linii de finanțare pentru IMM-uri, garantate de stat în procent de până la 80% și cu dobânzi subvenționate pe cel puțin un an.
Sunt acceptați la finanțare chiar și operatorii care înregistrează datorii către bugetul de stat, cu condiția plății creanțelor fiscale restante din creditul acordat (OUG 29/2020).
În proporție egală, de 80% din fi- nanțare, dar cu plafoane de creditare majorate până la 10 milioane lei (OUG 29/2020), statul garantează și creditele pentru investiții, susținerea acestora fiind o măsură absolut necesară pen- tru atenuarea crizei economice ce se preconizează. Chiar dacă cu greu ope- ratorii economici se gândesc în aces- te momente la investiții, rolul acestora
în relansarea economiei naționale va fi unul crucial, pentru susținerea lor urmând a fi alocate fonduri inclusiv de la bugetul Uniunii Europene.
Cât timp, însă, se preconizează o paralizare completă a activităților care nu sunt absolut necesare și nu putem decât aproxima durata unei astfel de măsuri extreme, recomandabil este să deprioritizăm orice acțiuni care nu sunt legate de abordarea crizei COVID-19 și să încercăm să evităm secarea completă a lichidităților, pen- tru a putea supraviețui. Nu trebuie să uităm că spațiul fiscal al statului pentru abordarea situației critice actuale rămâne unul limitat și, ca atare, limi- tată va fi și intervenția statului în ate- nuarea șocului major pe care această pandemie îl provoacă economiei na- ționale.
Și veniturile statului scad în această perioadă, deficitul de cont curent se adâncește, astfel că sprijinul statului poate opera pe un interval limitat, anticipat de specialiști la maxim 4-5 luni.
Speranța este că nu ne va trebui mai mult și că statul va interveni cu modificări la legea pensiilor (iar nu asupra impozitării companiilor), pentru că rapiditatea cu care ne refacem după criză depinde, în primul rând, de nivelul datoriei publice. Să auzim de bine!
Ariana PANTEA
senior associate Jinga&Asociații ariana.pantea@ja.ro
  PIAȚĂ ȘI COMPANII
 12 .................................................................................................................................................... aprilie 2020



















































































   10   11   12   13   14