Page 27 - Revista ZIUA CARGO
P. 27

  Sunt cazuri când familia a refuzat să-i primească acasă.
Aceste situații stau la baza unor emoții mixte, cum ar fi frica și grija față de propria sănătate și a familiei, stresul rezultat din cauza faptului că a fost suspectat de coronavirus și, nu în ultimul rând, sentimentul de vină că a produs teamă familiei.
Ce este de făcut?
Ce pot face transportatorii, cum pot gestiona situația COVID-19 pentru ameliorarea consecințelor psihice ale pandemiei la șoferi, în general, și la șoferii de TIR, în special? În primul rând, transportatorii trebuie să crească moralul angajaților, astfel încât panica să nu influențeze activitatea acestora,
să păstreze calmul șoferilor. Discuțiile, deci o atitudine deschisă față de pro- blemele pe care le întâmpină împre- ună, manager și angajat, în acest mo- ment, dar și căutarea soluțiilor pot crește încrederea. Astfel, șoferul poate să treacă mai ușor peste această pe- rioadă, tocmai pentru că vede că an- gajatorului îi pasă de el, că are încre- dere în activitatea sa. Prin această abordare, transportatorul (mai ales în actuala criză de șoferi, care nu s-a redus datorită pandemiei) poate să își țină aproape șoferii, chiar dacă îi trimi- te în șomaj tehnic, evitând și ca aceș- tia, din cauza fricii de contaminare, să refuze cursele sau chiar să părăseas- că firma. Cei care dețin sau conduc companii de transport sunt, și ei, oa- meni și pandemia de coronavirus îi afectează la fel ca pe șoferi.
Un transportator stresat
poate să ia decizii care nu sunt bune pentru firma de transport, iar, o dată ce șoferii percep stresul patronului, acesta va genera panică și în rândul lor.
Din perspectivă psihologică, trans- portatorii au în față o situație cu totul nouă, impredictibilă. În aceste mo- mente, care conțin o puternică încăr- cătură emoțională, patronii firmelor de transport trebuie să își gestioneze, în primul rând, stresul personal și să ia în considerare o abordare radical di- ferită, pe termen mediu și lung.
Nu este simplu să trecem, patroni și șoferi, peste COVID-19. Dacă vom putea să depășim aceste zile, care ne-au schimbat profund atât viața coti- diană, cât și activitățile economice, vom vedea. Important este să încer- căm să gândim pozitiv, să reușim să diminuăm consecințele psihice ine- rente acestei situații, pentru a fi pre- gătiți pentru viitor, pentru repornirea motoarelor, în epoca post-pandemie.
psiholog pr. Cristian SANDU
cabinet de psihologie autorizat psih.cristian.sandu@gmail.com 0751.364.575
PUBLICITATE
  CONSULTANȚĂ






















































































   25   26   27   28   29