Page 39 - Revista ZIUA CARGO
P. 39

   rect, prin intermediul ecranului tactil și al panoului de control pentru modu- rile de vizualizare.
„Accesul facil la mai multe tipuri de informații sporește capacitatea șoferului de a acționa mai eficient, în siguranță și beneficiind de confort”, afirmă Carin Larsson, designer șef Volvo Trucks pentru experiența utili- zatorului și interacțiunea umană cu mașina. „Prezentarea informațiilor s-a
îmbunătățit semnificativ, prin interme- diul noilor ecrane. Interacțiunile soli- citante sunt, acum, concentrate pe ecranul lateral, care este ușor de ac- cesat din scaunul șoferului. Prin urma- re, elementele perturbatoare sunt reduse, întrucât informațiile cheie de deplasare sunt prezentate clar pe pa- noul de instrumente, ușor de utilizat și ușor de vizualizat.”
Atât panoul de instrumente, cât și ecranul lateral funcționează în mai multe limbi.
Mișcarea în spațiul din interiorul cabinei este mai facilă ca oricând, da- torită noului design al manetei schim- bătorului I-Shift, mai subțire și ergono- mic. Pentru șoferii care au nevoie de o capacitate mult mai mare a bateriei, este disponibil un sistem inteligent dual de baterii, care asigură întotdeauna energia de rezervă necesară pentru a porni motorul. Există, de asemenea, o gamă largă de opțiuni de persona- lizare în ceea ce privește tapițeriile și culorile.
Design sofisticat și tehnologii inteligente
Noul aspect îndrăzneț al exterioru- lui este caracterizat de farurile emble- matice în formă de V, care, acum, au fost mutate spre exterior pentru a co- respunde liniei ușilor cabinei. Lămpile de semnalizare au fost, de asemenea, mutate pe portieră, oferind autoca- mionului atât o aerodinamică îmbună- tățită, cât și un aspect mai îndrăzneț. Sistemul pentru ștergătoare este mo- dernizat și mai subțire, iar sigla mai mare face ca noul Volvo FH să fie ușor de recunsocut, chiar și de la distanță.
„Noua generație Volvo FH combi- nă elementele cele mai de succes din seria anterioară FH cu tehnologii inteli- gente și cu un design funcțional, cen- trat pe șofer”, continuă Carin Larsson. „Rezultatul este un autocamion inteli- gent și sofisticat, care îl ajută pe șofer să obțină performanțe deosebite în orice condiții.”
Faruri cu fază lungă adaptivă
O altă noutate extrem de importan- tă este introducerea farurilor cu fază lungă adaptivă. Sistemul îmbunătă- țește siguranța pentru toți participanții la trafic, dezactivând automat segmen- te selectate ale fazei lungi LED, atunci când autocamionul se apropie de traficul din față sau de un alt vehicul din spate. Faza lungă se reglează atunci când camera și radarul detec- tează alte vehicule, sau când camera detectează modificări ale volumului de lumină din jurul autocamionului.
Funcțiile suplimentare de îmbună- tățire a siguranței de pe Volvo FH includ Pilotul automat cu asistență la coborâre, care stabilește o viteză ma- ximă pentru a preveni accelerarea ne- dorită atunci când vă deplasați în pantă, și o variantă actualizată pentru ACC – Controlul adaptiv al vitezei de croazieră, care funcționează pentru orice viteză, chiar până la zero km/h.
Sistemul de frânare controlat elec- tronic (EBS), care este o condiție necesară pentru caracteristicile de si- guranță, cum ar fi Avertizarea de coli- ziune cu frână de urgență și Controlul electronic al stabilității, vine, acum, ca echipare standard pentru noul autoca- mion. Direcția dinamică Volvo, cu sis- temele de siguranță Asistență pentru păstrarea benzii de rulare și cu Asis- tență de stabilitate, sunt, de aseme- nea, disponibile ca opțiune.
Siguranța oferită de noul Volvo FH este îmbunătățită și mai mult, prin sis- temul de recunoaștere a indicatoarelor rutiere, care este capabil să detecteze semne rutiere, cum ar fi restricțiile de depășire, tipul de drum și limitele de viteză.
Vizibilitatea poate fi îmbunătățită suplimentar prin adăugarea unei ca- mere video, pe partea pasagerului, montată pe oglinda din dreapta, care oferă o perspectivă complementară asupra fiecărei părți a autocamionului pe ecranul lateral.
 aprilie 2020 .................................................................................................................................................. 39
 CAMIOANE ȘI SERVICII



















































































   37   38   39   40   41