Page 62 - Revista Ziua CARGO
P. 62

   STB scoate tot parcul circulant
Societatea de Transport București (STB) va scoate în traseu, din 18 mai, toate autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din parcul auto circulant, dar accesul în acestea va fi limitat, numai pe scaune și un rând în picioare, respectând distanța regulamentară, de 1,5 m. Urcarea se va face doar prin ușa din față, iar coborârea, pe celelalte uși. Toate vehiculele sunt dezinfectate cu substanțe care distrug virusurile. Totodată, STB igienizează stațiile și mobilierul aferent. Pasagerii trebuie să își protejeze nasul și gura cu măști medicale sau confecționate din material de bumbac, dar și ochii, cu ochelari de vedere sau de soare. Respectarea noilor reguli va fi supravegheată de controlorii STB, sprijiniți de Poliția Locală.
 50% din capacitate
Guvernul Orban a adoptat, în 11 mai, proiectul de lege privind starea de alertă și l-a trimis Parlamentului spre aprobare în regim de urgență, astfel încât, din data de 15 mai, să poată fi aplicate noile restricții ce vor înlocui interdicțiile impuse pe 16 martie.
Î n domeniul transporturilor, sunt prevăzute reglementări care permit autorităților impunerea
gajaților, menținând distanțarea de 1 metru, prin interviu și termometriza- re, înainte de intrarea în tură.
4. Se va asigura maximizarea ratei de ventilație a sistemului de aer con- diționat (fără recircularea aerului din interior) și se vor menține ferestrele deschise (când este posibil), în timp ce vehiculul este în funcțiune.
5. Se va efectua obligatoriu cură- țenia și dezinfecția vehiculului înainte de intrarea în traseu, precum și ulterior, la un interval de cel mult 4 ore. Pentru vehiculele care parcurg un traseu cu durata mai mare de 4 ore, se va efectua curățenia și dezinfecția vehiculului la începutul și la finalul cursei. Va fi evitată măturarea uscată și alte acțiuni meca- nice pe suprafețe potențial contaminate, pentru a reduce posibilitatea de disper- sare a virusului. Se vor utiliza în schimb metode de curățare umedă.
6. Prin stațiile de difuzare din cadrul mijloacelor de transport, acolo unde acestea există, se vor comunica per- manent informații cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19.
7. Conducătorii vehiculelor au obligația de a păstra distanța socială, în timpul pauzelor și perioadelor de repaus pe drum, evitându-se contac- tele cu alte persoane (șoferi, pasageri, persoane adiacente parcursului etc.).
8. La îmbarcare/debarcare, cât și pe timpul deplasării, pasagerii vor res- pecta o distanță de minim un metru unul de celălalt.
Transport intraurban (autobuz, troleibuz, tramvai, microbuz)
1. Companiile de transport vor lua măsura separării compartimentului de- dicat conducătorului auto de restul spa- țiului destinat transportului pasagerilor.
2. Se vor marca, cu un semn vizibil de culoare verde, locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri.
3. Pentru vehiculele cu cel puțin două uși, accesul în interiorul vehicu- lului se va realiza doar pe ușa din par-
„unor măsuri restrictive în ceea ce pri- vește derularea transportului aerian, na- val, rutier sau feroviar, prin ordin comun al ministrului Transporturilor și pe baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, a anunțat, la finalul ședinței Executivului, Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului.
Setul de măsuri, elaborat de Institu- tul National de Sănătate Publică (INSP), a fost publicat în consultare publică încă din 9 mai, pe site-urile Ministerului de Interne și Ministerului Transporturilor.
Noile reguli
Ministerul Afacerilor Interne a pu- blicat, în dezbatere publică, setul de măsuri de relaxare propus de Institutul National de Sănătate Publică, ce vor fi aplicate din 15 mai, după ridicarea stării de urgență. Iată regulile pentru transportul de persoane:
1. Accesul în mijloacele de transport este condiționat de purtarea obligatorie a unei măști medicale sau non-me- dicale, care să acopere gura și nasul.
2. Numărul maxim de pasageri per- mis va fi limitat la cel mult jumătate din capacitatea maximă de transport a autovehiculului și cu respectarea dis- tanței de minim un metru între călători.
3. Angajații vor fi instruiți să rămâ- nă acasă, dacă au fost expuși direct la virus și/sau prezintă simptome (fe- bră, dificultăți de respirație, tuse us- cată). Se va efectua triajul zilnic al an-
 62 ...................................................................................................................................................... mai 2020
ACTUALITATE











































































   60   61   62   63   64